phone 09:00 - 17:00 (Openingstijden)

Rijbewijs verlengen bij 80 jaar

Wanneer u de respectabele leeftijd van 80 jaar bereikt, is het tijd om uw rijbewijs te verlengen volgens de Nederlandse wetgeving. Deze vernieuwing houdt enkele specifieke stappen in, gericht op het waarborgen van uw rijgeschiktheid en veiligheid op de weg.

Een van de belangrijkste vereisten voor het rijbewijs verlengen bij 80 jaar is een medische rijbewijskeuring. Tijdens deze keuring wordt uw algehele gezondheidstoestand beoordeeld, evenals uw zicht en andere factoren die van invloed kunnen zijn op uw rijvaardigheid. Deze keuring wordt uitgevoerd door een gekwalificeerde keuringsarts.

Het is belangrijk om op tijd te beginnen met het verlengingsproces, omdat het enige tijd kan duren voordat alle benodigde documenten zijn verzameld en de keuring is voltooid. Zorg ervoor dat u ruim van tevoren een afspraak maakt voor de medische keuring en dat u alle vereiste documenten bij de hand heeft.

Rijbewijskeuring 75+ (A/B/BE)
rijbewijs-keuring-groot
Rijbewijskeuring Groot (C/D/E)
medisch-keuring-rijbewijs
Medische keuringen
contact
Contact
veelgestelde-vragen
Veelgestelde vragen
phone
Keuringstarief:
€70
phone
phone
Hulp nodig?
We staan voor u klaar.

Rijbewijs verlengen 80+ hoe werkt het

Stap 1
Voor de afspraak

Uw wilt u rijbewijs verlengen met 80 jaar, dan moet u gekeurd worden. Om gekeurd te worden, dient u eerst een Gezondheidsverklaring van het CBR in te vullen. Dit kan op verschillende manieren. U kunt het online invullen via www.mijncbr.nl door in te loggen met uw DigiD.

Als u de voorkeur geeft aan het invullen van de Gezondheidsverklaring op papier, kunt u deze in de meeste gevallen verkrijgen bij uw gemeentehuis of per post ontvangen via ons. Als u ervoor kiest om deze per post te ontvangen, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen, we helpen u graag verder.

Zodra u de Gezondheidsverklaring heeft ingevuld en opgestuurd, ontvangt u binnen 4 weken een verwijzing naar de keuringsarts van het CBR, inclusief het bijbehorende keuringsverslag. Op dat moment bent u gereed uw keuring rijbewijs afspraak te maken.

Let op! Voor het maken van een afspraak voor uw rijbewijskeuring 80 jaar selecteert u de optie Rijbewijskeuring 75+ (A/B/BE). Deze optie geldt namelijk voor iedereen van 75 en ouder. In de bevestigingsmail zult u dit ook zien staan. Dit is correct en u heeft de juiste optie geselecteerd.

Komt u er niet uit? Bel ons dan gerust! Of bekijk de pagina voor een rijbewijskeuring 75 jaar.

Stap 2
Voor de keuring

Bij de keuring dient u het volgende mee te nemen:

  • De afgedrukte keuringsformulieren en eventuele bijbehorende hulpformulieren.
  • Een recent medicatieoverzicht, zelfs als u momenteel geen medicatie gebruikt. Dit kunt u verkrijgen bij uw huisarts of apotheek.
  • Een urine monster dat binnen 2 uur is verzameld, het hoeft niet nuchter te zijn. Urinecontainers zijn verkrijgbaar bij uw apotheek, huisarts of drogist.
  • Een geldig legitimatiebewijs (rijbewijs, paspoort of ID-kaart).
  • Indien u lenzen draagt, neem deze dan mee samen met de schriftelijke specificaties van de sterktes.
Stap 3
Tijdens de keuring

Bij de keuring voor het rijbewijs voert een erkende keuringsarts enkele korte tests en onderzoeken uit. Op basis van deze resultaten vult de arts het keuringsverslag in. Het CBR beoordeelt vervolgens aan de hand van deze informatie of u in aanmerking komt voor verlenging of het behalen van uw rijbewijs.

Extra informatie
Rijbewijskeuring verlengen 80 jaar

  • Hoe lang is rijbewijs geldig na 80 jaar: Na het succesvol afronden van de medische keuring en het indienen van de benodigde documenten ontvangt u een nieuw rijbewijs. Dit rijbewijs is over het algemeen geldig voor een periode van vijf jaar. Het is echter belangrijk op te merken dat u regelmatig moet blijven voldoen aan de medische vereisten om uw rijbewijs geldig te houden.
  • Hoe lang is rijbewijs geldig na 85 jaar: Minstens elke vijf jaar dient u uw rijbewijs te vernieuwen, wat inhoudt dat u een medische keuring ondergaat bij een erkende keuringsarts om te verifiëren of u nog steeds aan de wettelijke rijgeschiktheidseisen voldoet. Tijdens deze keuring worden verschillende aspecten zoals uw gezichtsvermogen, algemene gezondheid en eventueel gebruik van medicatie gecontroleerd. Het is essentieel om deze vernieuwing tijdig aan te vragen, aangezien u na het verlopen van uw rijbewijs niet langer mag rijden.
  • Hoe lang duurt de keuring rijbewijs 80 jaar: De gemiddelde duur van de standaard rijbewijs keuring 80 jaar, bedraagt vijftien minuten.
  • Eventuele extra kosten: Af en toe zijn er naast de standaard keuring voor 75-plussers extra keuringen vereist. In dat geval ontvangt u van het CBR extra formulieren. Als het om formulieren voor de keuringsarts gaat, zorgen wij ook voor deze aanvullende keuring, alles binnen het tarief van €70. Wanneer u echter meer dan twee soorten formulieren heeft die ingevuld moeten worden, brengen we een toeslag van €20 per extra formulier in rekening om de kosten van de verlenging van het spreekuur te compenseren. Al onze tarieven en ook de extra toeslagen voldoen aan de eisen van Nederlandse Zorgautoriteiten(NZA).

Hoe ziet de keuring voor het rijbewijs bij 80+ jaar eruit?

Om uw rijbewijs te kunnen verlengen, is een keuring voor het rijbewijs vereist wanneer u 75 jaar of ouder bent. Wanneer u 80 jaar bent geworden is de termijn van 5 jaar voorbij en is het noodzakelijk een nieuwe rijbewijskeuring aan te vragen. Deze rijbewijskeuring moet vervolgens (minstens) elke 5 jaar worden herhaald. Na een medische beoordeling bepaalt het CBR of u geschikt bent om te rijden en of u uw rijbewijs mag verlengen.

overleg
Voorafgaand overleg

U deelt uw medische geschiedenis met de keuringsarts.

bloeddrukcontrole
Bloeddrukcontrole

Uw keuringsarts meet uw bloeddruk en controleert deze op hoge of lage waarden.

oogonderzoek
Oogonderzoek

U ondergaat een visuele test om uw gezichtsvermogen te beoordelen.

urinetest
Urinetest

De keuringsarts onderzoekt het glucosegehalte in uw urine om te controleren op diabetes.

fysiek-onderzoek
Fysiek onderzoek

Uw keuringsarts beoordeelt de functionaliteit van uw spieren en gewrichten.