Home » Kennisbank » Zo blijft u gezond en rijgeschikt
Om veilig aan het verkeer te kunnen deelnemen, is een goede gezondheid een belangrijke voorwaarde. Bij het ouder worden neemt de kans op lichamelijke problemen toe. Dat kan u minder rijgeschikt maken. Gezond leven en bewegen voor ouderen is daarom van groot belang. Wilt u gezond ouder worden en rijgeschikt blijven? We helpen u met tips.
Of u gezond oud wordt, heeft u deels zelf in de hand. De volgende tips kunnen u helpen om gezond ouder te worden:
Onderzoek toont aan dat voldoende bewegen een grote bijdrage levert aan een goede gezondheid. Het helpt ons op gewicht te blijven en verbetert de motoriek, maar het is ook goed voor de ontwikkeling van de hersenen en de mentale gezondheid. Door voldoende te bewegen voorkomt u ook ernstige chronische ziektes, zoals diabetes en hart- en vaatziekten. Omdat de kans op dergelijke aandoeningen op latere leeftijd groter is, is beweging bij ouderen nog belangrijker.
Het algemene advies is om wekelijks 150 minuten te bewegen. Dat komt neer op ruim 20 minuten per dag. Bewegen voor ouderen hoeft niet intensief te zijn, ook lichtere activiteiten zijn effectief. Denk bijvoorbeeld aan:
Op senioren leeftijd verliest u spierkracht en -massa. Het wordt daarom ook aangeraden om twee keer per week aan krachttraining te doen. Het is belangrijk om dit rustig op te bouwen, anders loopt u kans op blessures.
Vanaf het 60e levensjaar neemt de stofwisseling af, waardoor u sneller aankomt. Daarom is het bij het ouder worden extra belangrijk om gezond te eten. Een aantal richtlijnen voor gezonde voeding:
Het is ook belangrijk om voldoende water te drinken: 1,5 tot 2 liter per dag. Dat komt neer op 6 tot 8 grote glazen. Verder mag u dagelijks 5 koppen koffie drinken. Dit verkleint de kans op een beroerte en diabetes type 2.
Het is algemeen bekend dat roken erg ongezond is. Rokers hebben een slechtere conditie, leven korter en hebben een grotere kans op verschillende soorten kanker. Ook vergroot roken de kans op de ziekte van Alzheimer met 45 procent. Sigaretten passen dus absoluut niet in een gezonde levensstijl.
U heeft misschien wel eens gehoord dat één glas rode wijn per dag goed zou zijn voor de gezondheid. Dit klopt niet. Sterker nog, het verhoogt de kans op ernstige ziektes zoals kanker. Er zitten inderdaad een aantal antioxidanten in rode wijn die goed zijn voor de gezondheid, maar die wegen niet op tegen de negatieve gevolgen van de alcohol. Bovendien kunt u dezelfde antioxidanten gewoon uit verschillende soorten fruit halen.
Als u gezond oud wilt worden, is het dus raadzaam om alcohol zo veel mogelijk te laten staan.
Het belang van een goede nachtrust wordt nogal eens onderschat. Toch zijn de voordelen voor de gezondheid aanzienlijk. Als u voldoende slaapt, bent u overdag scherper en ervaart u minder stress. Daarnaast werkt de stofwisseling beter en is de kans op chronische ziektes kleiner.
Het verschilt per persoon hoeveel slaap iemand nodig heeft. De meeste volwassenen hebben tussen de 6 en 8 uur slaap per nacht nodig. U kunt 7,5 uur per nacht als richtlijn aanhouden.
Heeft u moeite om goed te slapen? Probeer deze tips eens:
Langdurige stress kan voor veel verschillende gezondheidsproblemen zorgen. Als u gezond oud wilt worden, is het daarom belangrijk om stress zoveel mogelijk te voorkomen.
Twijfelt u of u te veel stress heeft? Deze klachten horen bij stress:
Langdurige stress kan zich ook uiten in lichamelijke klachten zoals hoofdpijn, buikklachten en rug- en nekpijn.
Met deze tips kunt u stress voorkomen:
Gezond oud worden gaat niet alleen over fysieke gezondheid. Het is ook van belang dat u mentaal gezond blijft. U kunt zelf uw hersenen blijven stimuleren, bijvoorbeeld door te lezen of te puzzelen. Ook naar buiten gaan en nieuwe dingen doen zorgt voor nieuwe hersenverbindingen. Deze nieuwe hersenverbindingen houden uw hersenen gezond.
Gezond ouder worden is in vele opzichten natuurlijk erg belangrijk. Ook rijgeschiktheid kan er een groot voordeel van zijn. Veel ouderen hechten veel waarde aan hun vrijheid, en dat betekent onder meer dat zij graag mobiel willen blijven. Als u na uw 75e uw rijbewijs wilt verlengen, moet u een keuring 75 jaar ondergaan. Hierbij wordt uw algemene gezondheid gecontroleerd, om vast te kunnen stellen of u nog veilig de weg op kunt. De kans om te mogen blijven autorijden is dus groter wanneer u gezond bent.
Esther Reitsema is communicatiespecialist bij Rijbewijskeuringofficieel.nl, waar zij verantwoordelijk is voor de strategische communicatie en contentcreatie. Met meer dan 4 jaar ervaring in communicatie en marketing, heeft Esther zich ontwikkeld tot een expert in het vertalen van complexe medische en wettelijke informatie naar toegankelijke en begrijpelijke taal voor een breed publiek.
Bij Rijbewijskeuringofficieel.nl zorgt Esther ervoor dat alle teksten op de website duidelijk, transparant en gebruiksvriendelijk zijn, zodat bezoekers eenvoudig de juiste informatie kunnen vinden over rijbewijskeuringen en het verlengen van hun rijbewijs. Ze werkt nauw samen met medische professionals om ervoor te zorgen dat de content up-to-date is en voldoet aan de geldende richtlijnen.
Met haar achtergrond in zowel communicatie als klantgerichtheid, streeft Esther ernaar om de service van Rijbewijskeuringofficieel.nl voortdurend te verbeteren en de bezoekers te ondersteunen in elke stap van het keuringsproces. Haar doel is om de drempel voor bestuurders te verlagen en bij te dragen aan een naadloze ervaring voor iedereen die een medische keuring nodig heeft.
Esther is gedreven door de missie om complexe informatie begrijpelijk te maken en mensen te helpen met heldere en betrouwbare content. Haar werk is erop gericht om klanten van Rijbewijskeuringofficieel.nl met vertrouwen en gemak door het keuringstraject te begeleiden.