Wie bepaalt of u mag autorijden?

Laatste update:
19 november 2024
Leestijd: 8 Minuten
Auteur:
Esther Reitsema

Om te mogen autorijden, moet u fysiek en mentaal gezond zijn. Als u dat niet bent, kan dat gevaar opleveren in het verkeer. Daarom wordt in Nederland goed gecontroleerd of iemand gezond genoeg is om te mogen rijden. Maar wie bepaalt dat eigenlijk? 

De rol van keuringsartsen

Een veelvoorkomende misvatting is dat keuringsartsen bepalen of u rijgeschikt bent. Dit is niet de rol van de keuringsarts. Als u een rijbewijskeuring moet ondergaan, voert de keuringsarts een algemeen medisch onderzoek bij u uit en noteert de uitslagen hiervan in een zogenaamd keuringsverslag. De arts geeft hierbij geen advies over de rijgeschiktheid. Wel geeft de keuringsarts aan wat mogelijke beperkingen zijn die invloed kunnen hebben op de rijvaardigheid. Het keuringsverslag wordt opgestuurd naar het CBR.

De rol van het CBR

Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) bepaalt uiteindelijk of u rijgeschikt bent, en dus of u mag autorijden. Specifiek ligt deze taak bij de artsen van het CBR. Zij oordelen over iemands rijgeschiktheid aan de hand van verschillende informatie. Deze informatie bestaat altijd uit een Gezondheidsverklaring. Soms is er aanvullend onderzoek nodig, bijvoorbeeld in de vorm van:

  • Een rijbewijskeuring: een keuringsarts voert dan een kort medisch onderzoek bij u uit en stuurt de uitslagen hiervan naar het CBR.
  • Een bezoek aan een specialist: als u een specifieke aandoening heeft, moet u soms een medisch specialist bezoeken. Denk bijvoorbeeld aan een oogarts of een psychiater. De specialist voert dan een kort onderzoek bij u uit. Hoe dat onderzoek eruit ziet, hangt af van uw medische situatie. De specialist deelt de bevindingen uit het onderzoek met het CBR. 
  • Een rijtest: soms vraagt het CBR u om een rijtest te doen. Dit wordt door het CBR zelf gedaan. U moet dan een stukje rijden met een deskundige. Deze deskundige controleert of uw medische situatie geen probleem vormt voor het autorijden. 

Als het CBR alle informatie heeft verzameld, kan een besluit worden genomen over uw rijgeschiktheid. De CBR-artsen baseren zich hierbij altijd op de Regeling Eisen Geschiktheid 2000. Dit is een wettelijke regeling van eisen met betrekking tot de lichamelijke en geestelijke geschiktheid voor het besturen van motorrijtuigen. Hierin staat per aandoening of stoornis precies beschreven aan welke eisen u moet voldoen om te mogen rijden.

Meer over deze wet leest u in ons blog Regeling Eisen Geschiktheid 2000

Naast de Regeling Eisen Geschiktheid 2000 baseert het CBR bij het beoordelen van uw rijgeschiktheid op nog meer wet- en regelgeving, namelijk:

  • Wegenverkeerswet: vormt de basis voor de regelgeving van het wegverkeer in Nederland.
  • Reglement bewijzen: vormt de basis voor de regelgeving rijbewijzen en geldende rijbewijscategorieën in Nederland. 
  • Regeling Maatregelen Rijvaardigheid & Geschiktheid: vormt de basis voor de regelgeving over het opleggen van vorderingsmaatregelen. 
  • Regeling coderingen beperkingen rijbevoegdheid: vormt de basis voor de regelgeving over alle mogelijke codes op het rijbewijs.

Aan de hand van al deze informatie kan het CBR de volgende besluiten nemen:

  • U bent rijgeschikt: u kunt zonder problemen autorijden. Als u nog geen rijbewijs heeft, mag u deze aanvragen. Als u al een rijbewijs heeft, mag u blijven rijden. 
  • U bent niet rijgeschikt: uw (medische) situatie heeft een te grote negatieve invloed op uw rijvaardigheid. U mag daarom niet (meer) autorijden. Als u nog geen rijbewijs heeft, mag u deze ook niet aanvragen. Als u al een rijbewijs heeft, wordt deze ongeldig verklaard. 
  • U bent rijgeschikt voor een bepaalde tijd: u kunt zonder problemen autorijden, maar door uw (medische) situatie is het wel noodzakelijk dat u vaker gekeurd wordt. Daarom krijgt u een rijbewijs met een beperkte geldigheidsduur van 5 jaar, 3 jaar of 1 jaar.
  • U bent rijgeschikt onder voorwaarden: u mag autorijden, maar alleen als u aan bepaalde voorwaarden voldoet. Welke voorwaarden dat zijn, hoort u van het CBR. 
phone
Mag ik autorijden met een medische situatie?
Bij sommige medische situaties mag u autorijden, bij andere niet. Het CBR onderzoekt of uw medische situatie invloed heeft op de rijvaardigheid. Vervolgens legt het CBR aan u uit waarom u wel of niet mag autorijden. 
phone
Wanneer neemt CBR besluit rijgeschiktheid?
Het CBR neemt een besluit over uw rijgeschiktheid als alle benodigde informatie verkregen is. Dit kan gaan om verschillende soorten informatie, bijvoorbeeld verkregen uit een rijtest of een verslag van een rijbewijskeuring.
phone
Hoe kan het CBR rijgeschiktheid beoordelen? 
Het CBR kan uw rijgeschiktheid beoordelen door zich te baseren op de Regeling Eisen Geschiktheid 2000. Dit is een wet waarin beschreven staat aan welke eisen bestuurders moeten voldoen.
Auteur informatie
Esther Reitsema
Communicatiespecialist
Dit artikel is gepubliceerd op 20 november 2024 en is het laatst aangepast op 19 november 2024.