Home » Kennisbank » Welke vragen staan er op de Gezondheidsverklaring van het CBR?
Om veilig te kunnen autorijden, moet u mentaal en fysiek gezond zijn. Daarom maakt het CBR gebruik van de Gezondheidsverklaring. Hierin beantwoordt u een aantal vragen over uw gezondheid. Maar hoe zien die CBR Gezondheidsverklaring vragen er eigenlijk uit? En wat wordt er precies mee bedoeld? We vertellen u wat u kunt verwachten.
De snelste manier om de Gezondheidsverklaring in te vullen is online via Mijn CBR. Daar kunt u inloggen met DigiD. Eenmaal ingelogd ziet u Gezondheidsverklaring(en) Rijbewijs staan. Als u hierop klikt, kunt u de Gezondheidsverklaring invullen. De verklaring kost €44,50 (2024). Na het invullen betaalt u deze kosten met iDeal.
Als u de Gezondheidsverklaring heeft verzonden, krijgt u binnen 4 weken bericht van het CBR. Hierin staat of u rijgeschikt bent. Soms heeft het CBR naar aanleiding van de Gezondheidsverklaring meer informatie nodig. U krijgt dan een uitnodiging voor een medische keuring rijbewijs. Soms moet u sowieso een rijbewijskeuring ondergaan, ongeacht wat er in uw Gezondheidsverklaring staat. Dit is bijvoorbeeld het geval als u uw rijbewijs wilt verlengen na uw 75e verjaardag, of als u uw groot rijbewijs wilt verlengen.
Het is belangrijk dat u de Gezondheidsverklaring zelf invult, omdat het om persoonlijke gegevens gaat. Daarnaast is het verplicht om de verklaring naar waarheid in te vullen.
De Gezondheidsverklaring bestaat uit vragen over de volgende onderdelen:
We bespreken elk onderdeel kort.
Allereerst heeft het CBR een aantal persoonlijke gegevens nodig om uw identiteit vast te stellen. Dit dient u te vermelden:
De eerste vragen over uw gezondheid op de Gezondheidsverklaring hebben te maken met het bewegingsapparaat. Dit gaat over mogelijke aandoeningen die pijn en beperkingen in de mobiliteit veroorzaken. Problemen met de mobiliteit kunnen de rijvaardigheid namelijk beïnvloeden. Bijvoorbeeld omdat u de remmen en het gaspedaal niet goed kunt bedienen door een beperking aan uw been.
Een ander belangrijk onderdeel is de visus en het gezichtsvermogen. Goed zicht is vanzelfsprekend van groot belang om veilig te kunnen rijden. Daarom vraagt het CBR naar de gezondheid van uw ogen en mogelijke aandoeningen die dit kunnen beïnvloeden.
Sommige inwendige aandoeningen kunnen van invloed zijn op uw rijvaardigheid. Denk hierbij bijvoorbeeld aan diabetes, waarbij schommelingen in de suikerspiegel soms ernstige symptomen kunnen veroorzaken. Dergelijke symptomen kunnen ervoor zorgen dat u niet meer veilig kunt rijden. Op de Gezondheidsverklaring staan daarom ook vragen over inwendige ziektes.
Ook neurologische aandoeningen kunnen de rijvaardigheid negatief beïnvloeden. Daarom vraagt het CBR u op de Gezondheidsverklaring of u een neurologische ziekte heeft. Denk hierbij aan dementie, epilepsie of de ziekte van Parkinson.
Er wordt ook aandacht besteed aan hart- en vaatziekten. Voorbeelden zijn een beroerte of hartfalen. Als u dit heeft (gehad), kan dat gevaar opleveren in het verkeer. Het is daarom belangrijk dat u hier duidelijkheid over geeft in de Gezondheidsverklaring.
U wordt op de Gezondheidsverklaring ook gevraagd naar eventuele psychiatrische aandoeningen. Dergelijke ziektes als schizofrenie, manische depressie of een angststoornis kunnen namelijk symptomen veroorzaken die de rijvaardigheid negatief kunnen beïnvloeden.
U krijgt ook een vraag over gebruik van alcohol en drugs. Het CBR vraagt hiernaar omdat verslavingsproblematiek ook van negatieve invloed kan zijn op de rijvaardigheid.
Sommige medicijnen hebben bijwerkingen zoals duizeligheid, vermoeidheid of een verminderd reactievermogen. Als u last heeft van dergelijke bijwerkingen, kan dit uw rijgedrag beïnvloeden. Daarom vraagt het CBR in de Gezondheidsverklaring naar uw medicijngebruik.
Dit zijn de vragen op de Gezondheidsverklaring:
1) Kunt u uw arm, hand of vingers door een beperking slecht gebruiken?
2) Kunt u uw been of voet door een beperking slecht gebruiken?
3) Kunt u met één of beide ogen beperkt zien, zelfs als u een bril of lenzen gebruikt?
3a) Rijdt u of wilt u gaan rijden met een bioptische telescoop (BTS) via VISIO?
4) Wordt of werd u behandeld door een oogarts voor iets anders dan een bril of lenzen?
4a) Staat u nu nog steeds onder controle van een oogarts?
5) Heeft u diabetes mellitus?
5a) Gebruikt u op dit moment medicijnen voor de diabetes?
5a1) Heeft u de diabetes al langer dan 10 jaar?
6) Heeft u chronische schade aan uw nieren (een verminderde nierfunctie)?
6a) Is uw nierfunctie minder dan 20%?
7) Heeft u een aandoening van uw longen (COPD), een hoge bloeddruk, of heeft u een orgaantransplantatie gehad?
8) Heeft u een ziekte van uw hart of van uw bloedvaten?
8a) Heeft u een ICD?
8b) Heeft u een steunhart?
9) Heeft een arts bij u een aandoening vastgesteld van uw ruggenmerg, zenuwstelsel of hersenen (bijvoorbeeld een beroerte of spierziekte)?
9a) Heeft een arts bij u een vorm van dementie of MCI vastgesteld?
9b) Heeft u een beroerte, een herseninfarct of hersenbloeding gehad?
9b 1) Is dit in de afgelopen zes maanden gebeurd?
9b 1.1) Bent u aan de bloedvaten van uw hersenen geopereerd?
9b 1.2) Heeft u nog steeds klachten van uw beroerte of herseninfarct?
9c) Is er bij u een misvorming van een hersenbloedvat ontdekt, zonder dat u eerst een bloeding had?
9d) Heeft u een ziekte van uw zenuwstelsel?
9e) Heeft u een spierziekte?
9f) Heeft u een hersentumor? Of heeft u er een gehad?
9g) Heeft u een aandoening van uw hersenen of zenuwstelsel die nog niet genoemd is?
10) Heeft u weleens een epileptische aanval gehad?
10a) Heeft u de laatste epileptische aanval in de afgelopen vijf jaar gehad?
11) Heeft u weleens overdag last gehad van abnormale slaperigheid?
11a) Heeft een arts slaapapneu (OSAS) bij u vastgesteld?
11b) Heeft een arts narcolepsie of hypersomnolentie bij u vastgesteld?
12) Bent u in de afgelopen drie jaar meerdere keren plotseling uw bewustzijn verloren (bijvoorbeeld flauwgevallen)?
13) Heeft u als gevolg van de ziekte van Menière in het afgelopen jaar aanvallen van duizeligheid gehad?
14) Heeft u ADHD of ADD?
15) Heeft een arts bij u autisme of een vorm daarvan vastgesteld, zoals PDD-NOS, McDD of Asperger?
16) Heeft een arts bij u een andere psychische of psychiatrische diagnose gesteld?
16a) Heeft een arts bij u een depressie of een bipolaire stoornis vastgesteld?
16 a1) Is de diagnose in de afgelopen vijf jaar gesteld?
16 a1.1) Bent u in het afgelopen jaar behandeld door een psychiater?
16b) Heeft u weleens een psychose gehad of heeft u schizofrenie?
16 b1) Heeft u tot nu toe maar één keer een psychose gehad?
16 b1.1) Heeft u die éénmalige psychose in de afgelopen 10 jaar gehad?
16c) Heeft u een angststoornis?
16d) Heeft u een andere psychische of psychiatrische aandoening die in de vorige vragen niet genoemd is?
17) Heeft u de afgelopen vijf jaar overmatig gebruik (misbruik) gemaakt van alcohol, drugs of andere verslavende middelen?
18) Gebruikt u medicijnen die de rijvaardigheid negatief beïnvloeden?
19) Heeft u verder nog klachten of aandoeningen die u kunnen beperken bij het besturen van een voertuig?
Esther Reitsema is communicatiespecialist bij Rijbewijskeuringofficieel.nl, waar zij verantwoordelijk is voor de strategische communicatie en contentcreatie. Met meer dan 4 jaar ervaring in communicatie en marketing, heeft Esther zich ontwikkeld tot een expert in het vertalen van complexe medische en wettelijke informatie naar toegankelijke en begrijpelijke taal voor een breed publiek.
Bij Rijbewijskeuringofficieel.nl zorgt Esther ervoor dat alle teksten op de website duidelijk, transparant en gebruiksvriendelijk zijn, zodat bezoekers eenvoudig de juiste informatie kunnen vinden over rijbewijskeuringen en het verlengen van hun rijbewijs. Ze werkt nauw samen met medische professionals om ervoor te zorgen dat de content up-to-date is en voldoet aan de geldende richtlijnen.
Met haar achtergrond in zowel communicatie als klantgerichtheid, streeft Esther ernaar om de service van Rijbewijskeuringofficieel.nl voortdurend te verbeteren en de bezoekers te ondersteunen in elke stap van het keuringsproces. Haar doel is om de drempel voor bestuurders te verlagen en bij te dragen aan een naadloze ervaring voor iedereen die een medische keuring nodig heeft.
Esther is gedreven door de missie om complexe informatie begrijpelijk te maken en mensen te helpen met heldere en betrouwbare content. Haar werk is erop gericht om klanten van Rijbewijskeuringofficieel.nl met vertrouwen en gemak door het keuringstraject te begeleiden.