Wat als u niet slaagt voor een rijbewijskeuring?

Laatste update:
8 november 2024
Leestijd: 16 Minuten
Auteur:
Esther Reitsema

Omdat u lichamelijk en geestelijk gezond moet zijn om veilig te kunnen autorijden, moet u in sommige gevallen een rijbewijskeuring ondergaan. Een CBR keuringsarts controleert daarbij of u rijgeschikt bent. Maar wat als u niet slaagt voor de keuring? We vertellen u alles wat u moet weten.

Hoe verloopt een rijbewijskeuring?

Nadat u een Gezondheidsverklaring heeft ingevuld, krijgt u van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) een verwijsbrief naar een keuringsarts. Vervolgens maakt u zelf een afspraak voor een keuring rijbewijs op een datum en tijdstip dat u het beste uitkomt. 

Een rijbewijskeuring duurt gemiddeld zo’n 15 minuten. Dit kunt u verwachten:

  • U heeft een korte voorbespreking met de keuringsarts over uw medische voorgeschiedenis.
  • De keuringsarts meet uw bloeddruk.
  • De keuringsarts beoordeelt uw gezichtsvermogen aan de hand van een ogentest. 
  • De keuringsarts doet urineonderzoek om het glucosegehalte in uw urine te bepalen.
  • De keuringsarts doet een lichamelijk onderzoek om te bepalen of uw spieren en gewrichten goed werken.

De arts noteert de uitslagen in het keuringsrapport en stuurt deze op naar het CBR. De specialisten van het CBR oordelen vervolgens over uw rijgeschiktheid. 

CBR uitslag 

Na de rijbewijskeuring krijgt u binnen 4 weken de uitslag van het CBR. We bespreken de 5 mogelijkheden:

  • U bent rijgeschikt.
  • U bent rijgeschikt voor een bepaalde tijd.
  • U bent rijgeschikt onder voorwaarden.
  • U bent niet rijgeschikt.
  • Het CBR heeft meer informatie nodig.

U bent rijgeschikt

Als u rijgeschikt wordt verklaard, kunt u meteen uw rijbewijs verlengen of aanvragen. Dit doet u bij de gemeente. 

U bent rijgeschikt voor een bepaalde tijd

Soms bepaalt het CBR dat u rijgeschikt bent voor een bepaalde tijd. Dit betekent dat u gewoon mag autorijden, maar dat uw rijbewijs na een bepaalde tijd verloopt. Dit stelt het CBR in staat om na de verstreken tijd opnieuw te beoordelen of u nog veilig de weg op kunt. Na het verlopen van uw rijbewijs moet u dus opnieuw gekeurd worden. 

Hoe lang uw rijbewijs geldig is hangt af van uw persoonlijke situatie. Meestal is dit 5 jaar, 3 jaar of 1 jaar. De einddatum wordt vermeld op uw rijbewijs.

U bent rijgeschikt onder voorwaarden

Het CBR kan ook bepalen dat u rijgeschikt bent onder voorwaarden. Dit betekent dat u alleen mag autorijden als u bepaalde maatregelen treft. Dit kunnen bijvoorbeeld aanpassingen aan de auto zijn of een bepaald gebruik van medicijnen. Het CBR vertelt u in dit geval aan welke voorwaarden u moet voldoen.

U bent niet rijgeschikt

Soms is de uitslag van het CBR onderzoek rijgeschiktheid dat u niet rijgeschikt bent. Het CBR is dan van mening dat u niet (meer) veilig zelfstandig de weg op kunt. U krijgt van het CBR een duidelijke uitleg waarom dit is besloten. Uw rijbewijs wordt ongeldig verklaard en u mag niet meer autorijden. In de paragraaf Wat als u niet rijgeschikt bent verklaard? leest u wat u kunt doen als u deze uitslag heeft gekregen. 

Het CBR heeft meer informatie nodig

In sommige gevallen heeft het CBR na een rijbewijskeuring meer informatie nodig. Deze informatie wint het CBR op twee verschillende manieren: via een specialist of via een rijtest. Soms moet u zowel een specialist bezoeken als een CBR rijtest afleggen. 

Specialist bezoeken

Vooral bij mensen met een bepaalde medische aandoening komt het regelmatig voor dat het CBR na een keuring rijbewijs aanvullende informatie nodig heeft. U wordt dan gevraagd om een specialist te bezoeken. Als u bijvoorbeeld een hartaandoening heeft, wordt u doorverwezen naar een cardioloog. Als u problemen heeft met de ogen, krijgt u een verwijzing naar een oogarts. De kosten voor een dergelijk aanvullend onderzoek moet u zelf betalen.

Rijtest CBR afleggen

Soms zijn de uitslagen van het keuringsrapport twijfelachtig. Het CBR twijfelt dan of u rijgeschikt bent. In dat geval is het mogelijk dat het CBR u vraagt een rijtest af te leggen. Samen met een deskundige van het CBR gaat u dan een stuk rijden. Dit duurt ongeveer een halfuur tot drie kwartier. Tijdens de rijtest kijkt de deskundige of u op een veilige en verantwoorde manier aan het verkeer deelneemt. Na afloop krijgt u meteen te horen hoe het is gegaan. De rijtest hoeft u niet zelf te betalen. 

Wat als u niet rijgeschikt bent verklaard?

Het kan een grote teleurstelling zijn als u ongeschikt wordt verklaard. Het betekent dat u van de één op de andere dag niet meer mag rijden, of dat u geen rijbewijs mag aanvragen. Als u toch de weg opgaat, kunt u zelfs strafrechtelijk worden vervolgd. Ook kunt u problemen krijgen met de verzekering. 

Bent u het niet eens met het besluit van CBR over uw rijgeschiktheid? Dan kunt u mogelijk een herkeuring aanvragen of bezwaar maken. Let er op dat u dit niet tegelijk kunt doen. U kiest dus óf voor het aanvragen van een herkeuring, óf voor het maken van bezwaar.

Herkeuren rijbewijs 

In het besluit van het CBR staan medische gegevens over u. Als u het niet eens bent met deze gegevens, kunt u per mail een herkeuring aanvragen. Het CBR verwijst u dan naar een andere onafhankelijke arts, die u opnieuw zal keuren. De kosten voor dit onderzoek zijn voor uzelf. Na de keuring neemt het CBR opnieuw een besluit. Als u het hier ook niet mee eens bent, kunt u bezwaar maken. 

Bezwaar CBR 

U kunt bezwaar maken tegen het besluit door een bezwaarschrift in te dienen bij het CBR. Dit formulier vindt u op de website van het CBR. Iemand anders mag dit ook voor u doen als u hier schriftelijk toestemming voor geeft. 

Belangrijk is dat u het bezwaar binnen 6 weken vanaf de datum van het besluit van het CBR indient. Anders wordt uw bezwaar niet meer behandeld. 

Na het beoordelen van uw besluit kan het CBR 3 beslissingen maken:

  • Gegrond: het CBR besluit dat u (deels) gelijk heeft en neemt mogelijk een ander besluit.
  • Ongegrond: het CBR blijft bij het eerder genomen besluit.
  • Niet-ontvankelijk: het CBR gaat niet inhoudelijk in op het bezwaar omdat het niet voldoet aan alle wettelijke eisen. Bijvoorbeeld omdat u het te laat heeft ingediend. 

Bent u het niet eens met de beslissing van het CBR? Dan kunt u als laatst mogelijke stap hiertegen in beroep gaan.  

In beroep gaan

Als u in beroep gaat tegen de beslissing van het CBR op uw bezwaar, vraagt u in een brief aan een rechter om hier een oordeel over te geven. Doe dit binnen 6 weken na de datum van de beslissing op het bezwaar. 

Wat kan nog wel? 

Het is mogelijk dat zelfs na het ondergaan van een herkeuring, het indienen van een bezwaar of het in beroep gaan tegen de beslissing van het CBR, het besluit dat u ongeschikt bent definitief wordt. Dat betekent dat u niet meer mag autorijden. Dit kan van grote invloed zijn op uw dagelijks leven. Gelukkig zijn er nog veel andere mogelijkheden wat betreft vervoer. We bespreken er een aantal:

  • Bromfietsrijbewijs
  • Fiets 
  • Scootmobiel
  • Openbaar vervoer
  • Taxi
  • Meerijden

Bromfietsrijbewijs

Als u om medische redenen geen auto meer mag rijden, mag u volgens de wet nog wel een bromfietsrijbewijs aanvragen. U kunt dan op een bromfiets, snorfiets of brommobiel rijden. Hierbij bent u zelf verantwoordelijk om te beslissen of het veilig genoeg is om dit te doen. Twijfelt u? Overleg dan met uw (huis)arts. Hij/zij kan u advies geven of het verstandig is om met een dergelijk voertuig aan het verkeer deel te nemen.

Fiets

Voor een fiets heeft u geen rijbewijs nodig, dus als u door het CBR ongeschikt wordt verklaard, mag u nog altijd fietsen. Ook hierbij geldt dat u zelf of samen met uw (huis)arts moet inschatten of dit veilig is in uw situatie. Eventueel kunt u overwegen om een aangepaste fiets te gebruiken, zoals een driewielfiets, een loopfiets, een handbike of een elektrische fiets. 

Scootmobiel 

Ook voor een scootmobiel heeft u geen rijbewijs nodig. Het is een goed alternatief als u niet in een auto mag rijden, maar wel zelfstandig op pad wilt. 

Openbaar vervoer

Een andere mogelijkheid om mobiel te blijven is gebruikmaken van het openbaar vervoer. Met de trein, bus, tram en metro reist u gemakkelijk door heel Nederland. 

Taxi 

Natuurlijk kunt u zich ook altijd met de taxi van A naar B verplaatsen. Voor korte afstanden zijn er lokale of regionale vervoerssystemen en betaalbare alternatieven. Denk bijvoorbeeld aan de BoodschappenPlusBus van het Nationaal Ouderenfonds of het ANWB AutoMaatje. Bij uw gemeente kunt u informeren of u in aanmerking komt voor een Wmo-taxipas. Hiermee kunt u met korting reizen. 

Meerijden

Als zelf rijden niet meer mag, zijn er vaak mensen in uw omgeving die u willen helpen. Laat uw familie, vrienden en kennissen weten dat u niet meer mag autorijden. Veel mensen zullen het geen enkel probleem vinden om u zo nu en dan mee te nemen in de auto.


Auteur informatie
Esther Reitsema
Communicatiespecialist
Dit artikel is gepubliceerd op 18 november 2024 en is het laatst aangepast op 8 november 2024.