Wanneer moet u een rijtest doen?

Laatste update:
8 november 2024
Leestijd: 8 Minuten
Auteur:
Esther Reitsema

Om veilig te kunnen rijden moet u fysiek en mentaal gezond zijn. Het CBR toetst daarom uw rijgeschiktheid op verschillende manieren. Eén daarvan is de rijtest. Maar wanneer moet u eigenlijk een rijtest doen? En wat houdt het precies in? We vertellen u alles wat u moet weten over de CBR rijtest. 

Wat is de CBR rijtest?

Een rijtest is een van de methoden die het CBR inzet om uw rijgeschiktheid te toetsen. Andere methoden zijn:

  • Gezondheidsverklaring: een rijgeschiktheidsonderzoek begint altijd met het invullen van een Gezondheidsverklaring. Aan de hand hiervan bepaalt het CBR of er aanvullend onderzoek nodig is in de vorm van een rijbewijskeuring, bezoek aan een specialist of rijtest. 
  • Rijbewijskeuring: na het beoordelen van uw Gezondheidsverklaring kan het CBR u doorverwijzen naar een keuringsarts voor een rijbewijskeuring. De keuringsarts voert dan een kort medisch onderzoek bij u uit om uw algemene gezondheid te beoordelen.
  • Bezoek aan een specialist: als u een specifieke medische situatie heeft, kan het CBR u ook verwijzen naar een specialist die meer weet over uw aandoening. De specialist voert een kort onderzoek bij u uit om te controleren of uw aandoening beperkingen oplevert bij het autorijden. 

Bij de CBR rijtest gaat u samen met een deskundige van het CBR een stukje rijden. Meestal kan dit in uw eigen auto, als u die heeft. Tijdens de rit kijkt de deskundige of u de auto goed kunt besturen en of u op een veilige en verantwoorde manier rijdt. De rijtest is niet voor iedereen hetzelfde, maar wordt aangepast op uw persoonlijke situatie. Dit betekent bijvoorbeeld dat als u een oogaandoening heeft, de deskundige tijdens de rijtest vooral kijkt of u alles goed ziet. Als u een aandoening in de hersenen heeft, wordt er juist gelet op of u uw aandacht tijdens het rijden goed kunt verdelen.

Na het afleggen van de rijtest hoort u van de deskundige meteen hoe het is gegaan. De deskundige geeft de uitkomst door aan een CBR-arts. Die neemt vervolgens een besluit over uw rijgeschiktheid. Na enige tijd ontvangt u de uitslag van het CBR schriftelijk. 

In de meeste gevallen krijgt u te horen dat u mag (blijven) rijden. Soms blijkt uit de rijtest dat het voor u niet verantwoord is om te rijden. Het gebeurt ook regelmatig dat u mag (blijven) rijden mits u aan bepaalde voorwaarden voldoet. U moet dan bijvoorbeeld aanpassingen aan uw auto doen waardoor u veiliger kunt rijden. Of u spreekt af dat u altijd een bril draagt tijdens het rijden. Het CBR vertelt u aan welke voorwaarden u precies moet voldoen. 

Wanneer is een rijtest nodig?

U moet een rijtest doen als uit de Gezondheidsverklaring, de rijbewijskeuring of het bezoek aan een specialist onvoldoende blijkt of u veilig kunt rijden. Vaak geeft een rijtest hier wel duidelijkheid over. 

Er zijn geen vaste regels over wanneer u met een bepaalde aandoening wel of niet een rijtest moet afleggen. Dit is maatwerk en wordt altijd per persoon bekeken. Wel zijn er een aantal beperkingen waarbij een rijtest meestal noodzakelijk is:

  • Dementie
  • Diabetes
  • Parkinson
  • Epilepsie
  • Herseninfarct
  • Functiebeperking
  • Prothese
  • Alcoholmisbruik

Gebruik van bepaalde medicijnen kan voor het CBR ook een reden zijn om u uit te nodigen voor een rijtest. Meer hierover leest u in ons blog Veilig rijden met medicijnen

phone
Hoe vaak mag ik een rijtest doen?
In principe doet u de rijtest één keer. Een rijtest is iets anders dan een rijexamen. Als de uitslag van de rijtest negatief is, mag u niet opnieuw een rijtest doen om het resultaat te verbeteren. Soms moet u wel een tweede rijtest doen om vast te stellen of u veilig kunt rijden met de aanpassingen die gedaan zijn aan de hand van de eerste rijtest.
phone
Hoe duur is een rijtest?
De rijtest is gratis. Meestal mag u de rijtest doen in uw eigen auto, als u die heeft. Als u een lesauto nodig heeft, moet u de huur hiervan wel betalen. 
phone
Ik heb mijn rijtest CBR niet gehaald. Wat nu?
Als de uitslag van de rijtest negatief is, mag u niet (meer) rijden. U mag geen rijbewijs aanvragen en als u al een rijbewijs had, wordt deze ongeldig verklaard. Bent u het niet eens met dit besluit van het CBR? Dan kunt u een herkeuring aanvragen of bezwaar indienen.
Auteur informatie
Esther Reitsema
Communicatiespecialist
Dit artikel is gepubliceerd op 4 december 2024 en is het laatst aangepast op 8 november 2024.