Home » Kennisbank » Veilig rijden met medicijnen
Meestal kunt u gewoon veilig rijden met medicijnen. Soms kan het gebruik van medicijnen echter invloed hebben op uw rijvaardigheid. Bepaalde middelen maken u bijvoorbeeld duizelig of slaperig, waardoor u minder veilig rijdt. Er is daarom per medicijn vastgesteld of u ermee mag rijden. We vertellen u alles wat u moet weten over veilig rijden met medicatie.
Rijden met medicijnen mag soms wel en soms niet. Dit is afhankelijk van één of meer van de volgende factoren:
U kunt er op 3 manieren achter komen of een medicijn uw rijgedrag beïnvloedt:
Deze medicijnen kunnen uw rijvaardigheid negatief beïnvloeden:
Veel medicijnen hebben geen invloed op uw rijvaardigheid. Bij het gebruik van paracetamol bijvoorbeeld kunt u gewoon blijven rijden. Toch zijn er ook behoorlijk wat medicijnen die wel invloed hebben op de veiligheid van uw rijgedrag. Bij sommige medicijnen is dat meteen duidelijk. U gebruikt bijvoorbeeld oogdruppels, waardoor u tijdelijk wazig ziet. Maar er zijn ook medicijnen die uw rijvaardigheid beïnvloeden zonder dat u het zelf door heeft. Dit kan bijvoorbeeld gaan om pijnstillers die het reactievermogen verminderen.
Omdat u zelf dus niet altijd de bijwerkingen van een medicijn merkt, is het belangrijk om bij het gebruik van elk middel te controleren of u ermee mag rijden.
Het veilig gebruiken van medicijnen tijdens het autorijden is uw eigen verantwoordelijkheid. Houdt u zich niet aan de regels, dan bent u strafbaar. U kunt dan een boete krijgen of zelfs uw rijbewijs kwijtraken. Ook kan verkeerd medicijngebruik invloed hebben op uw verzekeringen. Als u bijvoorbeeld een ongeluk veroorzaakt terwijl u verboden medicijnen gebruikt, is de kans aanwezig dat uw verzekeraar de schade niet vergoedt.
De regels per medicijn zijn gericht op het besturen van motorvoertuigen. Hieronder vallen de volgende voertuigen:
Er zijn geen regels vastgesteld over medicijngebruik bij het fietsen. Toch is het verstandig om uzelf ook af te vragen of het verantwoord is om met de fiets op pad te gaan. Twijfelt u? Vraag dan advies aan uw huisarts of apotheker.
Heeft u vragen over een medische keuring bij het gebruik van medicijnen? Bekijk onze pagina hierover dan eens voor meer informatie.
Esther Reitsema is communicatiespecialist bij Rijbewijskeuringofficieel.nl, waar zij verantwoordelijk is voor de strategische communicatie en contentcreatie. Met meer dan 4 jaar ervaring in communicatie en marketing, heeft Esther zich ontwikkeld tot een expert in het vertalen van complexe medische en wettelijke informatie naar toegankelijke en begrijpelijke taal voor een breed publiek.
Bij Rijbewijskeuringofficieel.nl zorgt Esther ervoor dat alle teksten op de website duidelijk, transparant en gebruiksvriendelijk zijn, zodat bezoekers eenvoudig de juiste informatie kunnen vinden over rijbewijskeuringen en het verlengen van hun rijbewijs. Ze werkt nauw samen met medische professionals om ervoor te zorgen dat de content up-to-date is en voldoet aan de geldende richtlijnen.
Met haar achtergrond in zowel communicatie als klantgerichtheid, streeft Esther ernaar om de service van Rijbewijskeuringofficieel.nl voortdurend te verbeteren en de bezoekers te ondersteunen in elke stap van het keuringsproces. Haar doel is om de drempel voor bestuurders te verlagen en bij te dragen aan een naadloze ervaring voor iedereen die een medische keuring nodig heeft.
Esther is gedreven door de missie om complexe informatie begrijpelijk te maken en mensen te helpen met heldere en betrouwbare content. Haar werk is erop gericht om klanten van Rijbewijskeuringofficieel.nl met vertrouwen en gemak door het keuringstraject te begeleiden.