Urineonderzoek bij uw keuringsarts

Laatste update:
2 oktober 2024
Leestijd: 8 Minuten
Auteur:
Esther Reitsema

Bij een rijbewijskeuring doet de keuringsarts onder meer urineonderzoek. Waarom is dit nodig? En wat kunt u precies verwachten van dit urineonderzoek? We vertellen u alles wat u hierover moet weten.

Medische keuring

Een goede gezondheid is een belangrijke voorwaarde om veilig te kunnen rijden. Om die reden moet iedereen die een rijbewijs aanvraagt een Gezondheidsverklaring invullen. In sommige gevallen moet dit ook bij het verlengen van het rijbewijs. 

Soms is er meer dan een Gezondheidsverklaring nodig. Het CBR bepaalt dan dat u een medische keuring moet ondergaan. Dat is het geval in de volgende situaties:

  • U bent 75 jaar: u moet dan een keuring rijbewijs 75 jaar ondergaan. 
  • U bent 80 jaar of ouder: u moet dan een keuring rijbewijs 80 jaar ondergaan. 
  • U heeft een groot rijbewijs: u moet dan een keuring groot rijbewijs ondergaan.
  • Uw medische situatie is veranderd of u heeft op uw Gezondheidsverklaring een vraag met ‘ja’ beantwoord: u moet dan een medische keuring rijbewijs ondergaan. 

U mag ook altijd zelf een medische keuring aanvragen. Bijvoorbeeld als u twijfelt of u nog wel rijgeschikt bent. 

Krijgt u van het CBR een verzoek tot een medische keuring? Maak een afspraak op een locatie naar keuze. 

Elke medische keuring ziet er ongeveer hetzelfde uit. Dit kunt u verwachten:

  • U heeft een korte voorbespreking met de keuringsarts over uw medische voorgeschiedenis.
  • De keuringsarts meet uw bloeddruk.
  • De keuringsarts beoordeelt uw gezichtsvermogen aan de hand van een visustest. 
  • De keuringsarts doet urineonderzoek om het glucosegehalte in uw urine te bepalen.
  • De keuringsarts doet een lichamelijk onderzoek om te bepalen of uw spieren en gewrichten goed werken.

Urineonderzoek

Urine meenemen

Bij elke medische keuring doet de keuringsarts urineonderzoek. We vragen u daarom om een potje urine mee te nemen naar de keuring. Een potje kunt u bij de apotheek of drogist halen. U mag ook een potje gebruiken dat u thuis al heeft staan. Het is dan wel belangrijk dat u goed controleert of dit potje schoon en goed afsluitbaar is. Anders kan dit namelijk de testresultaten beïnvloeden. 

Let op: de urine die u meeneemt mag niet ouder dan 2 uur zijn.

Waarom urine inleveren bij rijbewijskeuring?

U moet urine inleveren bij een rijbewijskeuring, omdat de keuringsarts het glucosegehalte hierin moet controleren. Een verhoogd glucosegehalte kan wijzen op suikerziekte. Omdat dit van invloed kan zijn op uw rijgedrag, is het belangrijk dat u hierop getest wordt. 

Uitslag urineonderzoek

De uitslag van het urineonderzoek is vrij snel duidelijk. De keuringsarts neemt dit op in het keuringsrapport. Dit stuurt hij of zij samen met een advies over uw rijgeschiktheid op naar het CBR. Daar bepalen ze vervolgens of u rijgeschikt bent. 

Glucosurie

Een mogelijke uitslag van het urineonderzoek kan zijn dat u glucosurie heeft. Dit is de aanwezigheid van glucose in de urine. Als er glucosurie bij u wordt vastgesteld, betekent dit niet meteen dat dit invloed heeft op uw rijgeschiktheid. Het kan wel invloed hebben op uw rijbewijskeuring. Meestal is er aanvullend onderzoek nodig, bijvoorbeeld in de vorm van een bloedtest. Soms krijgt u een verwijzing naar een specialist. Dit is vaak nodig om te bepalen wat de oorzaak is van de glucosurie, zodat u daaraan behandeld kunt worden. 

Nadat alle aanvullende onderzoeken zijn gedaan, stuurt de arts of specialist een advies op naar het CBR. Daarvan hoort u vervolgens of u rijgeschikt bent. 

phone
Waar moet ik rekening mee houden bij opvangen urine?
Het is belangrijk dat u de urine opvangt in een schoon en goed afsluitbaar potje. Neem urine mee die niet meer dan 2 uur oud is. U hoeft niet veel urine mee te nemen, een half potje is meestal genoeg.
Auteur informatie
Esther Reitsema
Communicatiespecialist
Dit artikel is gepubliceerd op 26 juni 2024 en is het laatst aangepast op 2 oktober 2024.