Medische keuring gehandicaptenparkeerkaart

Laatste update:
23 september 2024
Leestijd: 7 Minuten
Auteur:
Esther Reitsema

Als u een handicap heeft, kunt u bij de gemeente een gehandicaptenparkeerkaart (GPK) aanvragen. Hiervoor moet u eerst weten of u voldoet aan de bijbehorende voorwaarden. Dit bepaalt een arts aan de hand van een medische keuring. Als u de kaart toegekend krijgt, kunt u parkeren op de daarvoor aangegeven parkeerplaatsen. Er zijn een aantal belangrijke zaken die u moet weten over de gehandicaptenparkeerkaart.

Wat is een gehandicaptenparkeerkaart?

Wat is een gehandicaptenparkeerkaart nu precies? Dat is een kaart waarmee u kunt parkeren op gehandicaptenparkeerplaatsen. Dit zijn parkeerplaatsen die dichtbij winkels en andere voorzieningen liggen en speciaal bedoeld zijn voor mensen met een fysieke beperking. Een parkeerkaart voor gehandicapten is persoonsgebonden en niet gekoppeld aan een kenteken. De kaart is maximaal 5 jaar geldig in alle EU-landen, Liechtenstein, Noorwegen, IJsland en Zwitserland.

De verschillende soorten

Er bestaan 4 soorten gehandicaptenparkeerkaarten:

BestuurderskaartVoor mensen met een handicap die zelfstandig kunnen autorijden.
PassagierskaartVoor mensen met een handicap die niet zelfstandig kunnen autorijden en vervoerd worden door een chauffeur.
CombinatiekaartVoor mensen met een handicap die zowel bestuurder als passagier zijn.
InstellingenkaartVoor instellingen die mensen met een handicap vervoeren.

Hoe werkt een gehandicaptenparkeerkaart?

Als u een handicap heeft, kunt u in aanmerking komen voor een parkeerkaart voor gehandicapten. Een arts bepaalt aan de hand van een medische keuring of u aan de bijbehorende voorwaarden voldoet. Is dit het geval, dan kunt u de kaart aanvragen bij de gemeente. Als u de gehandicaptenparkeerkaart toegekend krijgt, kunt u parkeren op de daarvoor aangegeven parkeerplaatsen. 

Medische keuring gehandicaptenparkeerkaart

Als u een aanvraag doet voor een gehandicaptenparkeerkaart, vraagt de gemeente vaak een medisch advies op bij een onafhankelijk medisch adviesbureau. De gemeente kan u ook vragen om zelf voor een medisch advies te zorgen. Hiervoor kunt u bij ons terecht. Maak een afspraak op een locatie bij u in de buurt. Nadat u door een onafhankelijke arts bent gekeurd, ontvangt u het medisch rapport. Hierin staat een advies waarin de arts beargumenteert waarom u wel of niet aan de voorwaarden voldoet. 

Voorwaarden

Om in aanmerking te komen voor een gehandicaptenparkeerkaart, moet u aan een aantal voorwaarden voldoen. 

Dit zijn de voorwaarden voor een bestuurderskaart:

  • U bent in het bezit van een rijbewijs.
  • U bent tenminste 6 maanden bestuurder van een motorvoertuig op meer dan twee wielen of van een brommobiel. 
  • U kunt tenminste 6 maanden niet meer dan 100 meter zelfstandig lopen, ook niet met hulpmiddelen zoals een stok of krukken. 
  • U staat ingeschreven in de gemeente waar u de aanvraag doet.

Dit zijn de voorwaarden voor een passagierskaart:

  • U bent passagier van een motorvoertuig met meer dan twee wielen of van een brommobiel.
  • U kunt tenminste 6 maanden niet meer dan 100 meter zelfstandig lopen, ook niet met hulpmiddelen zoals een stok of krukken. 
  • U hebt continu de hulp van een bestuurder nodig om u van deur tot deur te vervoeren.
  • U staat ingeschreven in de gemeente waar u de aanvraag doet.
phone
Hoe kan ik mijn gehandicaptenparkeerkaart verlengen?
U kunt bij de gemeente een verlenging van uw gehandicaptenparkeerkaart aanvragen. Soms is het duidelijk dat u nog steeds aan de voorwaarden voldoet. In dat geval is een medische keuring niet nodig. Als uw medische situatie mogelijk veranderd is, moet u wel opnieuw medisch gekeurd worden. 
phone
Wat zijn de kosten van een medische keuring gehandicaptenparkeerkaart?
De kosten van een gehandicaptenparkeerkaart verschillen per gemeente. Op de website van uw gemeente staat aangegeven hoeveel u moet betalen. De kosten voor een medische keuring verschillen ook per medisch adviesbureau. Bij ons betaalt u een tarief van 75 euro. 
phone
Wat als mijn aanvraag wordt afgewezen? 
De voorwaarden voor het krijgen van een gehandicaptenparkeerkaart zijn streng. De mogelijkheid bestaat dan ook dat uw aanvraag wordt afgewezen. U kunt binnen 6 weken bezwaar maken tegen deze beslissing. 
Auteur informatie
Esther Reitsema
Communicatiespecialist
Dit artikel is gepubliceerd op 30 maart 2024 en is het laatst aangepast op 23 september 2024.