Home » Kennisbank » Medische keuring gehandicaptenparkeerkaart
Als u een handicap heeft, kunt u bij de gemeente een gehandicaptenparkeerkaart (GPK) aanvragen. Hiervoor moet u eerst weten of u voldoet aan de bijbehorende voorwaarden. Dit bepaalt een arts aan de hand van een medische keuring. Als u de kaart toegekend krijgt, kunt u parkeren op de daarvoor aangegeven parkeerplaatsen. Er zijn een aantal belangrijke zaken die u moet weten over de gehandicaptenparkeerkaart.
Wat is een gehandicaptenparkeerkaart nu precies? Dat is een kaart waarmee u kunt parkeren op gehandicaptenparkeerplaatsen. Dit zijn parkeerplaatsen die dichtbij winkels en andere voorzieningen liggen en speciaal bedoeld zijn voor mensen met een fysieke beperking. Een parkeerkaart voor gehandicapten is persoonsgebonden en niet gekoppeld aan een kenteken. De kaart is maximaal 5 jaar geldig in alle EU-landen, Liechtenstein, Noorwegen, IJsland en Zwitserland.
Er bestaan 4 soorten gehandicaptenparkeerkaarten:
Bestuurderskaart | Voor mensen met een handicap die zelfstandig kunnen autorijden. |
Passagierskaart | Voor mensen met een handicap die niet zelfstandig kunnen autorijden en vervoerd worden door een chauffeur. |
Combinatiekaart | Voor mensen met een handicap die zowel bestuurder als passagier zijn. |
Instellingenkaart | Voor instellingen die mensen met een handicap vervoeren. |
Als u een handicap heeft, kunt u in aanmerking komen voor een parkeerkaart voor gehandicapten. Een arts bepaalt aan de hand van een medische keuring of u aan de bijbehorende voorwaarden voldoet. Is dit het geval, dan kunt u de kaart aanvragen bij de gemeente. Als u de gehandicaptenparkeerkaart toegekend krijgt, kunt u parkeren op de daarvoor aangegeven parkeerplaatsen.
Als u een aanvraag doet voor een gehandicaptenparkeerkaart, vraagt de gemeente vaak een medisch advies op bij een onafhankelijk medisch adviesbureau. De gemeente kan u ook vragen om zelf voor een medisch advies te zorgen. Hiervoor kunt u bij ons terecht. Maak een afspraak op een locatie bij u in de buurt. Nadat u door een onafhankelijke arts bent gekeurd, ontvangt u het medisch rapport. Hierin staat een advies waarin de arts beargumenteert waarom u wel of niet aan de voorwaarden voldoet.
Om in aanmerking te komen voor een gehandicaptenparkeerkaart, moet u aan een aantal voorwaarden voldoen.
Dit zijn de voorwaarden voor een bestuurderskaart:
Dit zijn de voorwaarden voor een passagierskaart:
Esther Reitsema is communicatiespecialist bij Rijbewijskeuringofficieel.nl, waar zij verantwoordelijk is voor de strategische communicatie en contentcreatie. Met meer dan 4 jaar ervaring in communicatie en marketing, heeft Esther zich ontwikkeld tot een expert in het vertalen van complexe medische en wettelijke informatie naar toegankelijke en begrijpelijke taal voor een breed publiek.
Bij Rijbewijskeuringofficieel.nl zorgt Esther ervoor dat alle teksten op de website duidelijk, transparant en gebruiksvriendelijk zijn, zodat bezoekers eenvoudig de juiste informatie kunnen vinden over rijbewijskeuringen en het verlengen van hun rijbewijs. Ze werkt nauw samen met medische professionals om ervoor te zorgen dat de content up-to-date is en voldoet aan de geldende richtlijnen.
Met haar achtergrond in zowel communicatie als klantgerichtheid, streeft Esther ernaar om de service van Rijbewijskeuringofficieel.nl voortdurend te verbeteren en de bezoekers te ondersteunen in elke stap van het keuringsproces. Haar doel is om de drempel voor bestuurders te verlagen en bij te dragen aan een naadloze ervaring voor iedereen die een medische keuring nodig heeft.
Esther is gedreven door de missie om complexe informatie begrijpelijk te maken en mensen te helpen met heldere en betrouwbare content. Haar werk is erop gericht om klanten van Rijbewijskeuringofficieel.nl met vertrouwen en gemak door het keuringstraject te begeleiden.