Home » Kennisbank » Mag u met narcolepsie autorijden?
Als u narcolepsie heeft, kan dit grote impact hebben op uw dagelijks leven. Tijdens dagelijkse activiteiten kunt u immers zomaar in slaap vallen. Ook autorijden kan problemen opleveren. Wanneer maakt u melding bij het CBR? En wanneer moet u een rijbewijskeuring ondergaan? We vertellen u alles wat u moet weten over narcolepsie en autorijden.
Narcolepsie is een slaapstoornis waarbij iemand overdag heel slaperig is en soms zomaar in slaap valt. Dit kan voor veel problemen zorgen in het dagelijks leven.
Narcolepsie komt heel weinig voor. Meestal begint het bij mensen tussen de 15 en 35 jaar, maar het kan ook op een andere leeftijd ontstaan.
Als u narcolepsie heeft, heeft u last van de volgende klachten:
Daarnaast zijn de volgende klachten ook mogelijk:
De oorzaak van narcolepsie is een tekort van hypocretine. Dit is een stofje in de hersenen dat normaal gesproken zorgt voor een goed slaap-waakritme. Bij mensen die narcolepsie hebben, verdwijnen de cellen die hypocretine moeten produceren. Het is onbekend waarom deze cellen weggaan.
Narcolepsie kan grote gevolgen hebben voor uw dagelijks leven. Door de onbedwingbare slaapaanvallen kan het moeilijk zijn om te werken, studeren of autorijden. Daarnaast kan het erg vervelend zijn dat u in sociale situaties zomaar in slaap valt. Dit kan zorgen voor sombere gevoelens.
Mensen met narcolepsie hebben ook een grotere kans op depressies, ongelukken en overgewicht.
Het is niet mogelijk om narcolepsie te genezen. Maar er zijn wel behandelingen die kunnen leiden tot een aanzienlijk betere kwaliteit van leven. Dit zijn mogelijke behandelingen:
Met narcolepsie autorijden kan heel gevaarlijk zijn. Ook tijdens autorijden kunt u namelijk slaapaanvallen krijgen. Deze aanvallen zijn vaak onbedwingbaar. Er gelden daarom extra regels voor narcolepsie en autorijden.
Iedereen die rijexamen wil doen, moet een Gezondheidsverklaring invullen. U bent verplicht deze naar waarheid in te vullen. Als u narcolepsie heeft, geeft u aan op de Gezondheidsverklaring dat u last heeft van abnormale slaperigheid overdag. Het CBR gaat dan onderzoeken of u rijgeschikt bent.
Heeft u al een geldig rijbewijs en twijfelt u of u ondanks de narcolepsie nog wel veilig kunt rijden? Bespreek dit dan met uw arts. Hij of zij kan inschatten of het verstandig is om een Gezondheidsverklaring in te vullen. In het geval van narcolepsie zal een arts meestal adviseren om dit te doen. U vult dan op de Gezondheidsverklaring in dat u last heeft van abnormale slaperigheid overdag. Het CBR gaat dan onderzoeken of u rijgeschikt bent.
Na het beoordelen van uw Gezondheidsverklaring start het CBR een onderzoek naar uw rijgeschiktheid. Dat onderzoek bestaat uit één of meer van de volgende methoden:
Na het beoordelen van alle verkregen informatie neemt het CBR een besluit over uw rijgeschiktheid. Als u rijgeschikt wordt verklaard, krijgt u een rijbewijs voor onbepaalde tijd (10 jaar) of een rijbewijs voor bepaalde tijd (5 jaar, 3 jaar of 1 jaar). Een rijbewijs voor onbepaalde tijd is het reguliere rijbewijs. Deze kunt u verlengen zonder dat u een Gezondheidsverklaring moet invullen. Als u een rijbewijs met een beperkte geldigheidsduur krijgt, moet u bij het verlengen van dit rijbewijs wel een Gezondheidsverklaring invullen. Het CBR gaat dan opnieuw onderzoeken of u rijgeschikt bent.
De regels voor het groot rijbewijs zijn strenger. Als u narcolepsie heeft, kunt u geen groot rijbewijs halen of verlengen.
Bent u ongeschikt verklaard? Lees wat u kunt doen in ons blog Wat als u niet slaagt voor een rijbewijskeuring?
Esther Reitsema is communicatiespecialist bij Rijbewijskeuringofficieel.nl, waar zij verantwoordelijk is voor de strategische communicatie en contentcreatie. Met meer dan 4 jaar ervaring in communicatie en marketing, heeft Esther zich ontwikkeld tot een expert in het vertalen van complexe medische en wettelijke informatie naar toegankelijke en begrijpelijke taal voor een breed publiek.
Bij Rijbewijskeuringofficieel.nl zorgt Esther ervoor dat alle teksten op de website duidelijk, transparant en gebruiksvriendelijk zijn, zodat bezoekers eenvoudig de juiste informatie kunnen vinden over rijbewijskeuringen en het verlengen van hun rijbewijs. Ze werkt nauw samen met medische professionals om ervoor te zorgen dat de content up-to-date is en voldoet aan de geldende richtlijnen.
Met haar achtergrond in zowel communicatie als klantgerichtheid, streeft Esther ernaar om de service van Rijbewijskeuringofficieel.nl voortdurend te verbeteren en de bezoekers te ondersteunen in elke stap van het keuringsproces. Haar doel is om de drempel voor bestuurders te verlagen en bij te dragen aan een naadloze ervaring voor iedereen die een medische keuring nodig heeft.
Esther is gedreven door de missie om complexe informatie begrijpelijk te maken en mensen te helpen met heldere en betrouwbare content. Haar werk is erop gericht om klanten van Rijbewijskeuringofficieel.nl met vertrouwen en gemak door het keuringstraject te begeleiden.