Home » Kennisbank » Mag u met een been of arm in het gips autorijden?
Als u uw arm of been breekt, krijgt u meestal gips. Dit bevordert de genezing en geeft uw arm of been rust, maar het kan ook beperkend zijn. Is autorijden met gips eigenlijk toegestaan? We vertellen u alles wat u hierover moet weten.
Gips wordt vooral gebruikt bij een botbreuk, en soms bij beschadigde gewrichten of pezen. Er zijn 2 manieren om gips aan te brengen. Welke manier bij u wordt gebruikt, hangt af van de breuk of het letsel dat u heeft. Dit zijn de mogelijkheden:
Daarnaast zijn er 2 soorten gips:
Een botbreuk geneest in principe vanzelf. Dit duurt een aantal weken, afhankelijk van waar de breuk zit. Bij een armbreuk duurt het doorgaans 4 tot 8 weken. Bij een breuk in het been is de geneestijd 8 tot 16 weken.
Als de breuk genezen is, betekent dat niet dat u ook hersteld bent. Dit kan nog weken tot maanden duren, omdat uw spieren verzwakt zijn en weer moeten aansterken.
Veel mensen vragen zich af of autorijden met gips is toegestaan. Daar is echter geen eenduidig antwoord op. In principe is het volgens de wet niet nadrukkelijk verboden. Dat wil zeggen dat nergens zwart-zwit staat beschreven dat het niet mag. U bent zelf verantwoordelijk voor het inschatten in hoeverre uw arm of been in het gips uw rijvaardigheid beïnvloedt.
Als u het lastig vindt om in te schatten of u veilig kunt autorijden, kunt u advies vragen aan uw arts. Vanuit hun medische kennis kunnen artsen hierover adviseren, maar houd er rekening mee dat dit enkel een advies is. Uw arts mag geen schriftelijke verklaring geven over uw rijvaardigheid en zijn/haar advies mag ook niet worden gezien als een (wettelijk) voorschrift. Overigens zal een arts vaak adviseren om niet te rijden met een arm of been in het gips.
Het CBR onderzoekt of bestuurders in Nederland fysiek en mentaal gezond genoeg zijn om te mogen rijden. Daarom moet iedereen die het rijbewijs voor het eerst aanvraagt een Gezondheidsverklaring invullen. Als u al een geldig rijbewijs heeft en er iets verandert in uw gezondheidssituatie, kunt u ook een Gezondheidsverklaring invullen. Dit is niet verplicht, maar in sommige gevallen wel verstandig. Er kan dan een onderzoek ingesteld worden naar uw rijgeschiktheid. Dit gebeurt vaak aan de hand van een medische keuring rijbewijs.
Het CBR adviseert echter om geen Gezondheidsverklaring in te vullen als u een arm of been in het gips heeft. De gehele procedure van het beoordelen van de Gezondheidsverklaring en het uitvoeren van een medisch onderzoek neemt namelijk vaak weken tot zelfs maanden in beslag. Tegen de tijd dat de procedure afgerond is, zijn de meeste breuken al genezen. Volgens het CBR zelf is het daarom zinloos om een botbreuk bij hen te melden.
Alleen als uw botbreuk het gevolg is van een onderliggende aandoening, adviseert het CBR om een Gezondheidsverklaring in te vullen.
Hoewel het niet strikt verboden is om met een arm of been in het gips te rijden, kan het wel gevaarlijk zijn. Ook kunt u er serieuze problemen mee krijgen. Een politieagent mag uw rijbewijs invorderen als hij/zij constateert dat u uw auto niet goed kan besturen. Daarnaast kunnen verzekeraars weigeren om uit te betalen in geval van schade.
Esther Reitsema is communicatiespecialist bij Rijbewijskeuringofficieel.nl, waar zij verantwoordelijk is voor de strategische communicatie en contentcreatie. Met meer dan 4 jaar ervaring in communicatie en marketing, heeft Esther zich ontwikkeld tot een expert in het vertalen van complexe medische en wettelijke informatie naar toegankelijke en begrijpelijke taal voor een breed publiek.
Bij Rijbewijskeuringofficieel.nl zorgt Esther ervoor dat alle teksten op de website duidelijk, transparant en gebruiksvriendelijk zijn, zodat bezoekers eenvoudig de juiste informatie kunnen vinden over rijbewijskeuringen en het verlengen van hun rijbewijs. Ze werkt nauw samen met medische professionals om ervoor te zorgen dat de content up-to-date is en voldoet aan de geldende richtlijnen.
Met haar achtergrond in zowel communicatie als klantgerichtheid, streeft Esther ernaar om de service van Rijbewijskeuringofficieel.nl voortdurend te verbeteren en de bezoekers te ondersteunen in elke stap van het keuringsproces. Haar doel is om de drempel voor bestuurders te verlagen en bij te dragen aan een naadloze ervaring voor iedereen die een medische keuring nodig heeft.
Esther is gedreven door de missie om complexe informatie begrijpelijk te maken en mensen te helpen met heldere en betrouwbare content. Haar werk is erop gericht om klanten van Rijbewijskeuringofficieel.nl met vertrouwen en gemak door het keuringstraject te begeleiden.