Mag ik autorijden met autisme?

Laatste update:
2 oktober 2024
Leestijd: 7 Minuten
Auteur:
Esther Reitsema

Autisme en autorijden gaat vaak prima samen. Toch kunnen sommige vaardigheden tijdens het rijden voor mensen met autisme lastiger zijn. Daarom moeten zij aan specifieke eisen voldoen om te kunnen autorijden. We vertellen u alles wat u moet weten over autisme en autorijden.

Wat is autisme?

Bij mensen met autisme wordt de informatie in hun hersenen anders verwerkt dan bij de meeste mensen. De kenmerken van autisme verschillen per persoon, maar hebben altijd te maken met twee dingen: het gedrag en de omgang met anderen. Mensen met autisme zijn overgevoelig voor prikkels van buitenaf. Ze hebben daarom soms meer moeite om bepaalde informatie te verwerken. Ook is het voor autistische mensen vaak lastiger om met anderen om te gaan.

Autisme en autorijden

Invloed autisme op autorijden

Autisme kan invloed hebben op het autorijden omdat de informatieverwerking bij mensen met autisme anders is dan bij mensen zonder autisme. Als u autistisch bent kan het bijvoorbeeld moeilijker zijn om te reageren op onverwachte situaties. Ook kunt u sneller overprikkeld raken en daardoor het overzicht verliezen. Het is daarom belangrijk dat u bij het CBR meldt dat u autisme heeft.

Beoordeling CBR

Het CBR bepaalt of u ondanks uw autisme rijgeschikt bent. Dit doen zij aan de hand van een Gezondheidsverklaring, informatie van een psychiater en soms een rijtest. 

De Gezondheidsverklaring vult u zelf in via Mijn CBR. Hier beantwoordt u een aantal vragen en geeft u aan dat u een vorm van autisme heeft. Vul de Gezondheidsverklaring meteen in wanneer u begint met rijlessen, zodat u ruim op tijd de beoordeling van het CBR ontvangt. Na het beoordelen van uw Gezondheidsverklaring krijgt u van het CBR een verwijzing naar een onafhankelijke psychiater. Dit is een soort medische keuring, maar dan mentaal in plaats van fysiek. De psychiater stelt u een aantal vragen en adviseert het CBR vervolgens over uw rijgeschiktheid. Soms moet u ook een rijtest doen. Aan de hand van het advies van de psychiater en de eventuele rijtest bepaalt het CBR of u rijgeschikt bent. 

Resultaat CBR

De beoordeling van het CBR kan de volgende resultaten opleveren:

  • U bent rijgeschikt: u mag autorijden en krijgt een rijbewijs voor onbepaalde tijd.
  • U bent rijgeschikt voor bepaalde tijd: u mag autorijden en krijgt een rijbewijs voor bepaalde tijd. Na het verlopen van uw rijbewijs onderzoekt het CBR opnieuw of u veilig kunt rijden. 
  • U bent rijgeschikt onder voorwaarden: u mag autorijden onder bepaalde voorwaarden, bijvoorbeeld dat u alleen in een automaat mag rijden. Het CBR vertelt u welke voorwaarden voor u gelden.
  • U bent niet rijgeschikt: u mag niet autorijden omdat uw autisme te veel invloed heeft op het autorijden. Heeft u nog geen rijbewijs? Dan kunt u dat ook niet aanvragen. Heeft u al wel een rijbewijs? Dan wordt dat ongeldig verklaard.

Rijlessen volgen met autisme

Als het CBR u rijgeschikt verklaart, doet u rijexamen bij een examinator die gespecialiseerd is in het begeleiden van mensen met autisme. Het kan ook fijn zijn om rijlessen te volgen bij een speciale rijschool voor mensen met autisme. De rijinstructeur geeft dan les op een manier die bij u past. U krijgt bijvoorbeeld meer tijd en er wordt een vaste structuur aangehouden in de lessen.

phone
Wanneer kan ik met autisme autorijden?
De meeste mensen kunnen gewoon met autisme autorijden. Zij moeten echter wel aan bepaalde eisen voldoen. Het CBR beoordeelt aan de hand van een Gezondheidsverklaring, informatie van een psychiater en eventueel een rijtest of u rijgeschikt bent. U kunt met autisme autorijden wanneer uw autisme weinig invloed heeft op uw rijgedrag.
phone
Hoe kan ik met autisme rijbewijs halen?
Mensen met autisme doen rijexamen met een examinator die gespecialiseerd is in het begeleiden van mensen met autisme. Ook kunnen zij rijlessen volgen bij een rijschool voor mensen met autisme. 
Auteur informatie
Esther Reitsema
Communicatiespecialist
Dit artikel is gepubliceerd op 12 maart 2024 en is het laatst aangepast op 2 oktober 2024.