Home » Kennisbank » Mag ik autorijden met autisme?
Autisme en autorijden gaat vaak prima samen. Toch kunnen sommige vaardigheden tijdens het rijden voor mensen met autisme lastiger zijn. Daarom moeten zij aan specifieke eisen voldoen om te kunnen autorijden. We vertellen u alles wat u moet weten over autisme en autorijden.
Bij mensen met autisme wordt de informatie in hun hersenen anders verwerkt dan bij de meeste mensen. De kenmerken van autisme verschillen per persoon, maar hebben altijd te maken met twee dingen: het gedrag en de omgang met anderen. Mensen met autisme zijn overgevoelig voor prikkels van buitenaf. Ze hebben daarom soms meer moeite om bepaalde informatie te verwerken. Ook is het voor autistische mensen vaak lastiger om met anderen om te gaan.
Autisme kan invloed hebben op het autorijden omdat de informatieverwerking bij mensen met autisme anders is dan bij mensen zonder autisme. Als u autistisch bent kan het bijvoorbeeld moeilijker zijn om te reageren op onverwachte situaties. Ook kunt u sneller overprikkeld raken en daardoor het overzicht verliezen. Het is daarom belangrijk dat u bij het CBR meldt dat u autisme heeft.
Het CBR bepaalt of u ondanks uw autisme rijgeschikt bent. Dit doen zij aan de hand van een Gezondheidsverklaring, informatie van een psychiater en soms een rijtest.
De Gezondheidsverklaring vult u zelf in via Mijn CBR. Hier beantwoordt u een aantal vragen en geeft u aan dat u een vorm van autisme heeft. Vul de Gezondheidsverklaring meteen in wanneer u begint met rijlessen, zodat u ruim op tijd de beoordeling van het CBR ontvangt. Na het beoordelen van uw Gezondheidsverklaring krijgt u van het CBR een verwijzing naar een onafhankelijke psychiater. Dit is een soort medische keuring, maar dan mentaal in plaats van fysiek. De psychiater stelt u een aantal vragen en adviseert het CBR vervolgens over uw rijgeschiktheid. Soms moet u ook een rijtest doen. Aan de hand van het advies van de psychiater en de eventuele rijtest bepaalt het CBR of u rijgeschikt bent.
De beoordeling van het CBR kan de volgende resultaten opleveren:
Als het CBR u rijgeschikt verklaart, doet u rijexamen bij een examinator die gespecialiseerd is in het begeleiden van mensen met autisme. Het kan ook fijn zijn om rijlessen te volgen bij een speciale rijschool voor mensen met autisme. De rijinstructeur geeft dan les op een manier die bij u past. U krijgt bijvoorbeeld meer tijd en er wordt een vaste structuur aangehouden in de lessen.
Esther Reitsema is communicatiespecialist bij Rijbewijskeuringofficieel.nl, waar zij verantwoordelijk is voor de strategische communicatie en contentcreatie. Met meer dan 4 jaar ervaring in communicatie en marketing, heeft Esther zich ontwikkeld tot een expert in het vertalen van complexe medische en wettelijke informatie naar toegankelijke en begrijpelijke taal voor een breed publiek.
Bij Rijbewijskeuringofficieel.nl zorgt Esther ervoor dat alle teksten op de website duidelijk, transparant en gebruiksvriendelijk zijn, zodat bezoekers eenvoudig de juiste informatie kunnen vinden over rijbewijskeuringen en het verlengen van hun rijbewijs. Ze werkt nauw samen met medische professionals om ervoor te zorgen dat de content up-to-date is en voldoet aan de geldende richtlijnen.
Met haar achtergrond in zowel communicatie als klantgerichtheid, streeft Esther ernaar om de service van Rijbewijskeuringofficieel.nl voortdurend te verbeteren en de bezoekers te ondersteunen in elke stap van het keuringsproces. Haar doel is om de drempel voor bestuurders te verlagen en bij te dragen aan een naadloze ervaring voor iedereen die een medische keuring nodig heeft.
Esther is gedreven door de missie om complexe informatie begrijpelijk te maken en mensen te helpen met heldere en betrouwbare content. Haar werk is erop gericht om klanten van Rijbewijskeuringofficieel.nl met vertrouwen en gemak door het keuringstraject te begeleiden.