Keuringsarts Jessie Roelofs vertelt: dit zijn veelvoorkomende misverstanden over rijbewijskeuringen

Laatste update:
7 oktober 2024
Leestijd: 5 Minuten
Auteur:
Esther Reitsema

Niet iedereen is goed op de hoogte van wat een rijbewijskeuring inhoudt. Ook onze rijbewijskeuringsarts Jessie Roelofs (26) merkt dat tijdens haar werk. Ze vertelt met welke misverstanden ze vaak te maken krijgt. 

Onzin

Een eerste misverstand is volgens Jessie dat veel mensen denken dat een rijbewijskeuring ‘grote onzin’ is. “Het gebeurt regelmatig dat cliënten een tikje chagrijnig bij de keuring aankomen omdat ze het nut er niet van inzien”, vertelt ze. “Maar als ze eenmaal gekeurd zijn, komen ze daar bijna altijd op terug. Vaak vinden mensen het toch wel prettig dat hun gezondheid even gecontroleerd wordt. Daarna voelen ze zich ook weer zekerder, op de weg, maar ook in het dagelijks leven.” 

Overschat

Jessie vertelt dat een rijbewijskeuring ook vaak wordt overschat. “Sommige mensen zijn heel gespannen en denken soms zelfs dat ik ter plekke een rijtest bij hen ga afnemen. Dat is natuurlijk niet zo.” Als Jessie dan vertelt dat de keuring alleen een kort onderzoek inhoudt en de cliënt binnen 15 minuten weer buiten staat, is de opluchting duidelijk zichtbaar. “Vaak komen mensen heel gespannen binnen, maar lopen ze tevreden en opgelucht weer naar buiten. Dat is heel fijn om te zien”, aldus Jessie. 

De rol van de keuringsarts 

Er zijn ook veel mensen die de rol van Jessie als keuringsarts verkeerd inschatten. “Heel vaak wordt gedacht dat ik ter plekke mag beslissen of iemand rijgeschikt is. Maar eigenlijk doe ik alleen de onderzoeken en vul ik de informatie in op het keuringsverslag. Uiteindelijk bepalen de artsen van het CBR of mensen rijvaardig zijn of niet. Dat doen ze op basis van mijn verslag, maar ik mag niet ter plekke die beslissing maken.” Als keuringsarts geeft Jessie ook geen advies over de rijgeschiktheid van een cliënt. “Ik schrijf alleen alle beperkingen op die het autorijden mogelijk kunnen beïnvloeden.” 

Tips van Jessie

De belangrijkste tip voor mensen die een rijbewijskeuring moeten ondergaan is volgens Jessie om goed voorbereid aan te komen. “Een goede voorbereiding is zowel voor de cliënt als voor de arts heel prettig”, deelt ze. “Dus zorg ervoor dat je alles bij je hebt: een legitimatiebewijs, de keuringsformulieren, een actueel medicatieoverzicht, een urinemonster en eventueel lenzen met de bijbehorende sterktes op papier.” Als een cliënt goed voorbereid is, verloopt de keuring soepeler en staat de cliënt sneller weer buiten. “Gelukkig zit dat bij de meeste cliënten wel goed”, aldus Jessie. 

Verder deelt Jessie dat het absoluut niet nodig is om gespannen te zijn voor een rijbewijskeuring. “Vaak stelt het uiteindelijk veel minder voor dan mensen van tevoren denken”, vertelt ze. Vaak wordt gedacht dat een keuring veel tijd in beslag neemt en dat er uitgebreid medisch onderzoek wordt gedaan. “Dat is niet zo”, aldus Jessie. “De meeste cliënten staan binnen 10 minuten alweer buiten. En als ze nerveus waren, zijn ze bij vertrek altijd opgelucht. Je zorgen maken over de rijbewijskeuring is dus absoluut niet nodig!” 

Auteur informatie
Esther Reitsema
Communicatiespecialist
Dit artikel is gepubliceerd op 2 oktober 2024 en is het laatst aangepast op 7 oktober 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Dr. Jessie Roelofs