Home » Kennisbank » Is er een meldingsplicht diabetes rijbewijs?
Als u diabetes heeft, mag u in de meeste gevallen gewoon autorijden. Er gelden echter wel extra regels voor u. Die regels zijn niet altijd even goed bekend. Is er bijvoorbeeld een meldingsplicht diabetes rijbewijs? We vertellen u alles wat u moet weten.
Diabetes is een ziekte waarbij er te veel glucose (suiker) in het bloed zit. Door een gebrek aan insuline kan het lichaam de bloedsuiker niet zelf op peil houden. Diabetes wordt ook wel suikerziekte genoemd. Er zijn verschillende soorten diabetes. Minder bekende vormen zijn bijvoorbeeld MODY, LADA en diabetes type 3c. Zwangerschapsdiabetes komt – zoals de naam al zegt – alleen voor bij zwangere vrouwen. De bekendste vormen van diabetes zijn diabetes type 1 en diabetes type 2.
Bij diabetes type 1 maakt het lichaam geen insuline meer aan. Hierdoor gaat glucose niet naar de cellen, maar blijft het in het bloed zitten. Meestal begint dit type diabetes al op jonge leeftijd. Mensen met diabetes type 1 moeten insuline gebruiken om hun bloedsuiker op peil te houden.
Er is geen duidelijke oorzaak aan te wijzen voor diabetes type 1. Soms spelen erfelijkheid en genetische aanleg een rol. Als een familielid diabetes type 1 heeft, is de kans iets groter dat u het ook krijgt. Andere mogelijke oorzaken zijn virussen, voeding en milieufactoren.
Bij diabetes type 2 reageert het lichaam niet meer goed op insuline, waardoor er te veel suiker in het bloed blijft zitten. Dit is schadelijk voor het lichaam. Diabetes type 2 begint meestal op latere leeftijd dan diabetes type 1, maar het komt wel bij steeds jongere mensen voor.
Er zijn verschillende oorzaken voor diabetes type 2:
Meestal kunt u gewoon autorijden als u diabetes heeft. Er zijn echter wel een aantal regels waar u rekening mee moet houden. Wat die regels inhouden, hangt af van uw situatie. We bespreken de volgende 3 situaties:
In Nederland moet iedereen die het rijbewijs wil halen een Gezondheidsverklaring invullen. Hierin beantwoordt u een aantal vragen over uw gezondheid. De verklaring wordt vervolgens beoordeeld door het CBR. Als u diabetes heeft, vult u dat hierop in. Vervolgens onderzoekt het CBR of u met uw diabetes veilig kunt rijden. Meestal moet u daarvoor een medische keuring rijbewijs ondergaan. Soms is het nodig om een rijtest te doen of een specialist te bezoeken. Als u door het CBR rijgeschikt wordt verklaard, kunt u een rijexamen aanvragen.
Als u diabetes heeft, krijgt u meestal een rijbewijs met een geldigheidsduur van 5 jaar. Bij het verlengen van het rijbewijs moet u opnieuw gekeurd worden. U vult dan ook opnieuw een Gezondheidsverklaring in waarin u aangeeft dat u diabetes heeft.
Soms komt het voor dat u de diagnose diabetes krijgt na het halen van uw rijbewijs. In dat geval kunt u in principe uw rijbewijs verlengen zonder dat u opnieuw gekeurd moet worden. Dit kan echter mogelijk wel problemen opleveren. Meer daarover leest u in de volgende paragraaf: meldingsplicht diabetes rijbewijs.
Is er zoiets als een meldingsplicht diabetes rijbewijs? Kort gezegd is het antwoord hierop nee. Als u al een rijbewijs heeft en u daarna diabetes krijgt, bent u niet verplicht om dit te melden bij het CBR. Volgens de wet bent u in dit geval zelf verantwoordelijk voor het beoordelen van uw rijgeschiktheid. Als u hierover twijfelt, kunt u dit het beste met uw (huis)arts bespreken. Hij/zij kan u adviseren of het verstandig is om eventueel toch een Gezondheidsverklaring in te vullen.
Het is dus niet verplicht om uw diabetes na het halen van uw rijbewijs te melden bij het CBR. Toch is het verstandig om dit wel te doen. Als u bijvoorbeeld een ongeluk heeft veroorzaakt en u uw diabetes niet heeft gemeld, kan het namelijk zijn dat de verzekering uw schade niet vergoedt. Of dit het geval is, kunt u het beste navragen bij uw verzekeraar.
Goed om te weten is dat het wel verplicht is om de Gezondheidsverklaring naar waarheid in te vullen. Als u dus uw rijbewijs moet aanvragen of verlengen, bent u wel verplicht om in de Gezondheidsverklaring aan te geven dat u diabetes heeft.
Esther Reitsema is communicatiespecialist bij Rijbewijskeuringofficieel.nl, waar zij verantwoordelijk is voor de strategische communicatie en contentcreatie. Met meer dan 4 jaar ervaring in communicatie en marketing, heeft Esther zich ontwikkeld tot een expert in het vertalen van complexe medische en wettelijke informatie naar toegankelijke en begrijpelijke taal voor een breed publiek.
Bij Rijbewijskeuringofficieel.nl zorgt Esther ervoor dat alle teksten op de website duidelijk, transparant en gebruiksvriendelijk zijn, zodat bezoekers eenvoudig de juiste informatie kunnen vinden over rijbewijskeuringen en het verlengen van hun rijbewijs. Ze werkt nauw samen met medische professionals om ervoor te zorgen dat de content up-to-date is en voldoet aan de geldende richtlijnen.
Met haar achtergrond in zowel communicatie als klantgerichtheid, streeft Esther ernaar om de service van Rijbewijskeuringofficieel.nl voortdurend te verbeteren en de bezoekers te ondersteunen in elke stap van het keuringsproces. Haar doel is om de drempel voor bestuurders te verlagen en bij te dragen aan een naadloze ervaring voor iedereen die een medische keuring nodig heeft.
Esther is gedreven door de missie om complexe informatie begrijpelijk te maken en mensen te helpen met heldere en betrouwbare content. Haar werk is erop gericht om klanten van Rijbewijskeuringofficieel.nl met vertrouwen en gemak door het keuringstraject te begeleiden.