Hoe hoog mag de bloeddruk zijn bij een rijbewijskeuring?

Laatste update:
19 november 2024
Leestijd: 8 Minuten
Auteur:
Esther Reitsema

Als u een hoge bloeddruk heeft, kan dit risico’s opleveren in het verkeer. Daarom wordt tijdens een rijbewijskeuring altijd uw bloeddruk gemeten. Maar bij welke bloeddruk mag u niet autorijden? 

Wat is bloeddruk?

Onder bloeddruk verstaan we de druk in de bloedvaten. Deze druk zorgt ervoor dat het bloed in het lichaam rondgepompt wordt en je organen en spieren genoeg zuurstof krijgen. Bij de bloeddruk maken we onderscheid in de bovendruk en de onderdruk. De bovendruk (systole) is de druk in de bloedvaten als het hart samenknijpt. Dit is op een bloeddrukmeter altijd het hoogste getal. De onderdruk (diastole) is de druk in de bloedvaten als het hart zich weer ontspant. Dit is het laagste getal op de bloeddrukmeter. 

Hoge bloeddruk

Een hoge bloeddruk wordt ook wel hypertensie genoemd. U heeft een hoge bloeddruk als deze 140/90 of hoger is. Dat is dus een bovendruk van 140 of hoger en een onderdruk van 90 of hoger. Als u uw bloeddruk thuis meet, levert dat meestal een lager resultaat op dan als een arts uw bloeddruk meet. Daarom geldt dat bij thuis meten u een hoge bloeddruk heeft als deze 135/85 of hoger is. 

Een hoge bloeddruk verhoogt de kans op hart- en vaatziekten. Ook andere organen, zoals de nieren en ogen, kunnen schade oplopen door een verhoogde bloeddruk. Het is daarom belangrijk om naar de huisarts te gaan als u een hoge bloeddruk heeft. Hij/zij kan u vertellen wat u kunt doen om de bloeddruk te verlagen. 

Lage bloeddruk 

Een lage bloeddruk wordt ook wel hypotensie genoemd. U heeft een lage bloeddruk als deze lager is dan 90/60. Dat is dus een bovendruk lager dan 90 en een onderdruk lager dan 60. Een lage bloeddruk is onschuldig, maar kan wel klachten geven. Kleine aanpassingen aan uw leefstijl kunnen ervoor zorgen dat uw bloeddruk wat verhoogt. Vraag bij twijfel uw huisarts hiernaar. 

Bloeddruk meten bij rijbewijskeuring

Een rijbewijskeuring bestaat altijd uit een aantal vaste onderdelen. Het meten van de bloeddruk is daar één van. De keuringsarts controleert dan of u hoge of juist lage waardes heeft. Meestal is een lage bloeddruk geen aanleiding om u (tijdelijk) ongeschikt te verklaren. Een hoge bloeddruk kan dat wel zijn. Vanwege het verhoogde risico op hart- en vaatziekten kan een hoge bloeddruk namelijk gevaarlijk zijn in het verkeer. 

Als de keuringsarts een ernstig verhoogde bloeddruk bij u meet, kan het CBR u daarna (tijdelijk) ongeschikt verklaren. Vaak doet het CBR echter aanvullend onderzoek en wordt er gekeken naar een betere oplossing. Een hoge bloeddruk is vaak te behandelen. Meestal kunt u met de juiste behandeling voor uw hoge bloeddruk zonder problemen blijven rijden. 

Hoe hoog mag je bloeddruk zijn? 

Bij het beoordelen van uw rijgeschiktheid baseert het CBR zich op de Regeling Eisen Geschiktheid 2000. Hierin staat ook beschreven wat de regels zijn wat betreft het rijden met een hoge bloeddruk. Deze wet maakt onderscheid in groep 1 en groep 2. Groep 1 omvat de rijbewijzen voor kleinere voertuigen, en groep 2 bevat de rijbewijzen voor grotere voertuigen. Dat betekent dat u anders beoordeeld wordt als u bijvoorbeeld een auto wil besturen, dan wanneer u op een vrachtwagen wil rijden. 

Bestuurders in groep 1 die ondanks behandeling een bloeddruk van 180/110 of hoger hebben, kunnen voor maximaal 5 jaar rijgeschikt worden verklaard.

Bestuurders in groep 2 die ondanks behandeling een bloeddruk van 180/110 of hoger hebben, kunnen voor maximaal 3 jaar rijgeschikt worden verklaard.

Voor beide groepen geldt dat mensen met maligne hypertensie (een snel stijgende ernstig hoge bloeddruk) ongeschikt zijn totdat hun bloedwaardes weer onder controle zijn. 

Het CBR kijkt dus altijd naar eventuele behandeling die u heeft (gehad). Als deze behandeling ervoor zorgt dat uw bloeddrukwaardes onder 180/110 blijven, kunt u gewoon het reguliere rijbewijs met een onbeperkte geldigheidsduur houden. Als uw waardes ondanks de behandeling 180/110 of hoger blijven, is dit meestal geen reden om u ongeschikt te verklaren. Wel krijgt u dan vaak een rijbewijs met een kortere geldigheidsduur. Zoals hierboven beschreven is die bij groep 1 maximaal 5 jaar en bij groep 2 maximaal 3 jaar. Afhankelijk van uw persoonlijke (medische) situatie kan de geldigheidsduur dus ook korter zijn. 

Als u voor een bepaalde tijd rijgeschikt wordt verklaard, geeft dat het CBR de gelegenheid om na de verstreken tijd opnieuw te beoordelen of u nog rijgeschikt bent. Bij het verlengen van uw rijbewijs moet u dus weer gekeurd worden. Er wordt dan opnieuw gekeken hoe het zit met uw bloeddruk. 

Een hoge bloeddruk is dus zelden een reden voor het CBR om u definitief ongeschikt te verklaren. Wel kan het ervoor zorgen dat u voor een kortere tijd rijgeschikt wordt verklaard. 

phone
Hoe hoog mag bloeddruk zijn voor beroepschauffeurs?
Beroepschauffeurs vallen onder groep 2 van de Regeling Eisen Geschiktheid 2000. Dat betekent dat zij maximaal 3 jaar rijgeschikt kunnen worden verklaard als zij ondanks behandeling een bloeddruk van 180/110 of hoger hebben. 
phone
Mag je autorijden als je bètablokkers gebruikt?
Bètablokkers verlagen de bloeddruk. Deze medicijnen hebben weinig invloed op de rijvaardigheid. Als u geen last heeft van bijwerkingen, mag u gewoon autorijden. Als u wel last heeft van bijwerkingen, kunt u beter even niet rijden.
Auteur informatie
Esther Reitsema
Communicatiespecialist
Dit artikel is gepubliceerd op 25 november 2024 en is het laatst aangepast op 19 november 2024.