Hoe beïnvloeden chronische aandoeningen uw rijbevoegdheid?

Laatste update:
8 november 2024
Leestijd: 10 Minuten
Auteur:
Esther Reitsema

Chronische aandoeningen zijn aandoeningen waar iemand langdurig last van heeft en die niet zomaar te genezen zijn. Dergelijke ziektes kunnen ook invloed hebben op de rijvaardigheid. Het is daarom mogelijk dat u een rijbewijskeuring moet ondergaan als u chronisch ziek bent.

Wanneer ben je chronisch ziek?

Er ontstaat soms verwarring over de betekenis van chronisch ziek zijn. Officieel bent u chronisch ziek als uw ziekte minstens drie maanden duurt of leidt tot meer dan drie ziekteperioden per jaar. De ziekte kan lichamelijk of psychisch zijn. Vaak gaat een chronische ziekte nooit helemaal over, maar er zijn uitzonderingen. 

Er zijn talloze chronische aandoeningen. Bekende voorbeelden zijn diabetes, reuma, astma, epilepsie en hart-en vaatziekten. 

Chronische aandoeningen en autorijden

Zoals hierboven beschreven bestaan er erg veel verschillende chronische aandoeningen. Daarbij horen ook verschillende symptomen. Soms hebben deze invloed op de rijvaardigheid, maar dat hoeft niet. We nemen u mee in de mogelijkheden.

Gezondheidsverklaring CBR

Iedereen in Nederland die een rijbewijs wil aanvragen, moet een Gezondheidsverklaring van het CBR invullen. Het is verplicht om dit naar waarheid te doen. Als u chronisch ziek bent en uw rijbewijs wilt halen, moet u op de Gezondheidsverklaring dus invullen dat u een chronische aandoening heeft. 

Er zijn ook andere redenen om een Gezondheidsverklaring in te vullen. Bijvoorbeeld omdat u uw groot rijbewijs wilt verlengen of omdat u na uw 75e levensjaar uw rijbewijs wilt verlengen. Dit zijn verplichte medische keuringen. 

Als er een verandering plaatsvindt in uw gezondheid, bijvoorbeeld omdat u chronisch ziek bent geworden, kunt u ook een Gezondheidsverklaring invullen. Omdat uw medisch dossier bij het CBR vanzelfsprekend niet bekend is, is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Het is niet verplicht om de verandering in uw gezondheid door te geven aan het CBR, maar in veel gevallen is dit wel verstandig. Als uw ziekte van negatieve invloed is op uw rijvaardigheid, brengt dit de verkeersveiligheid in gevaar. Bovendien is het mogelijk dat uw verzekering schade niet vergoedt als u een ongeluk veroorzaakt. 

Bent u chronisch ziek geworden en weet u niet zeker of u dit moet melden bij het CBR? Overleg dit dan met uw (huis)arts. Hij of zij kan u adviseren of het verstandig is om een Gezondheidsverklaring in te vullen. 

Medische keuring rijbewijs

Als u chronisch ziek bent en een Gezondheidsverklaring heeft ingevuld, wordt u uitgenodigd voor een medische keuring rijbewijs. Een keuringsarts voert dan een algemeen medisch onderzoek bij u uit. Hierbij wordt gekeken naar uw zicht, bloeddruk, urine en motoriek. Na de rijbewijs medische keuring stuurt de arts de resultaten op naar het CBR. Soms neemt het CBR dan meteen een besluit over uw rijgeschiktheid, maar soms is er aanvullend onderzoek nodig. U moet dan een rijtest afleggen of een specialist bezoeken die meer weet over uw chronische ziekte. 

Mogelijke uitslagen

Na de medische keuring zijn de volgende uitslagen mogelijk:

  • U bent rijgeschikt.
  • U bent niet rijgeschikt.
  • U bent rijgeschikt voor een bepaalde tijd.
  • U bent rijgeschikt onder voorwaarden.

U bent rijgeschikt

Als u na de medische keuring rijgeschikt wordt verklaard, mag u uw rijbewijs gewoon weer verlengen. U krijgt dan een regulier rijbewijs met een onbeperkte geldigheidsduur (10 jaar). 

U bent niet rijgeschikt

Uw chronische ziekte kan er ook voor zorgen dat u niet langer rijgeschikt bent. Uw rijbewijs wordt dan ongeldig verklaard en u mag niet meer autorijden. Bent u het niet eens met deze beslissing? Dan kunt u bezwaar indienen. Meer hierover leest u in ons blog Wat te doen als u niet slaagt voor een rijbewijskeuring?

U bent rijgeschikt voor een bepaalde tijd

Soms bepaalt het CBR dat u rijgeschikt bent voor een kortere periode. Dit is vaak het geval als uw ziekte enigszins invloed heeft op de rijvaardigheid, maar niet in zo’n mate dat u helemaal niet meer kan autorijden. Het CBR stelt alleen dat het wel nodig is dat u vaker gekeurd wordt. U krijgt daarom een rijbewijs met een geldigheidsduur van 5 jaar, 3 jaar of 1 jaar, afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Dit wordt ook wel een beperkt rijbewijs genoemd. Bij het verlengen van dit rijbewijs wordt u opnieuw gekeurd. Op die manier kan het CBR regelmatig controleren of het nog veilig is dat u zelfstandig de weg op gaat. 

U bent rijgeschikt onder voorwaarden

Tot slot kan het CBR beslissen dat u rijgeschikt bent onder voorwaarden. U mag dan blijven autorijden, maar alleen als u aan bepaalde voorwaarden voldoet. Wat die voorwaarden zijn, verschilt per persoon. Als u slechte ogen heeft, kan een voorwaarde bijvoorbeeld zijn dat u een bril draagt tijdens het autorijden. 

Het CBR kan ook een voorstel doen voor aangepast autorijden. Dat betekent dat er aanpassingen aan uw auto worden gedaan om het rijden veiliger te maken. Dit zijn voorbeelden van dergelijke aanpassingen:

  • Een aangepaste besturing van de auto.
  • Handbediening voor remmen en gas geven.
  • Een verhoogd dak of een verlaagde vloer. 
  • Een stoel die kan draaien en naar buiten kan schuiven. 

Als u rijgeschikt onder voorwaarden wordt verklaard, hoort u van het CBR aan welke voorwaarden u moet voldoen. 

phone
Waar staat medische schifting op rijbewijs?
Op uw rijbewijs vindt u in vak 11 de geldigheid van uw medische keuring. Hier staat de vervaldatum (dd/mm/jjjj). Voor deze datum moet u opnieuw gekeurd worden als u uw rijbewijs wilt verlengen.
Auteur informatie
Esther Reitsema
Communicatiespecialist
Dit artikel is gepubliceerd op 18 november 2024 en is het laatst aangepast op 8 november 2024.