Home » Kennisbank » Hernia en autorijden
Een hernia kan erg pijnlijk zijn. Die pijn kan tijdelijk van grote invloed zijn op uw dagelijks leven. Hoe zit het eigenlijk met een hernia en autorijden? En wanneer moet u een rijbewijskeuring ondergaan? We vertellen u alles wat u moet weten.
Bij een hernia is er sprake van een scheur in een schijfje tussen uw wervels. De kern van deze tussenwervelschijf is een soort zachte gel. Deze gel puilt naar buiten en kan op zenuwen gaan drukken. Daardoor kan er in verschillende lichaamsdelen pijn ontstaan.
Een hernia komt vooral voor bij mensen tussen de 20 en 50 jaar.
Soms drukt de uitpuilende kern van de tussenwervelschijf niet op een zenuw. Dan geeft een hernia geen klachten. Als er wel druk staat op een zenuw, kunt u last krijgen van de volgende symptomen:
Er is niet altijd een duidelijke oorzaak aan te wijzen voor het ontstaan van een hernia. In de meeste gevallen is een hernia het resultaat van een aangeboren zwakte van de tussenwervelschijf. Andere mogelijke oorzaken of factoren zijn:
De uitpuiling van de tussenwervelschijf gaat meestal vanzelf weer terug. De kans is daardoor groot dat de klachten binnen 12 weken vanzelf weer overgaan. Bij 3 van de 4 mensen met een hernia is dit het geval. De behandeling bestaat dan meestal alleen uit pijnstilling. Vaak is paracetamol, eventueel in combinatie met met een ontstekingsremmer zoals ibuprofen, voldoende om de ergste pijn te onderdrukken. Als u nog steeds hevige pijn blijft houden, kunt u in overleg met uw huisarts besluiten om zeer sterke pijnstillers erbij te slikken.
Als de pijn na 6 tot 8 weken niet sterk is verminderd, stelt u samen met uw arts een behandelplan op. Soms is het verstandig om verder af te wachten. In andere gevallen biedt een operatie uitkomst. Hierbij wordt de uitstulping van de tussenwervelschijf weggehaald, waardoor de beknelde zenuw weer genoeg ruimte krijgt.
Verschillende klachten die bij een hernia horen kunnen problemen opleveren bij het autorijden. Een doof of prikkelend gevoel in uw been kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat gas geven en remmen moeilijker gaat. En door pijn in uw rug is het mogelijk dat u zich minder goed kunt concentreren op het verkeer.
Er zijn geen vaste regels over autorijden met hernia. Het CBR adviseert om dit met uw arts te bespreken. Hij of zij kan inschatten of uw klachten een negatieve invloed hebben op uw rijvaardigheid. Uw arts kan adviseren om een paar weken niet te rijden en het daarna weer rustig op te pakken.
Soms adviseert een arts om een Gezondheidsverklaring van het CBR in te vullen. Hierin beantwoordt u een aantal vragen over uw gezondheid en geeft u aan dat u een hernia heeft. Het CBR gaat dan onderzoeken of u veilig kunt rijden. Afhankelijk van uw situatie moet u een keuring rijbewijs ondergaan, een specialist bezoeken en/of een rijtest doen. Daarna neemt het CBR een besluit over uw rijgeschiktheid.
Bij een hernia is de kans erg klein dat u ongeschikt wordt verklaard, omdat de klachten doorgaans tijdelijk zijn.
Als u medicijnen gebruikt, gelden er andere regels. Lees meer over veilig rijden met medicijnen in ons andere blog.
Esther Reitsema is communicatiespecialist bij Rijbewijskeuringofficieel.nl, waar zij verantwoordelijk is voor de strategische communicatie en contentcreatie. Met meer dan 4 jaar ervaring in communicatie en marketing, heeft Esther zich ontwikkeld tot een expert in het vertalen van complexe medische en wettelijke informatie naar toegankelijke en begrijpelijke taal voor een breed publiek.
Bij Rijbewijskeuringofficieel.nl zorgt Esther ervoor dat alle teksten op de website duidelijk, transparant en gebruiksvriendelijk zijn, zodat bezoekers eenvoudig de juiste informatie kunnen vinden over rijbewijskeuringen en het verlengen van hun rijbewijs. Ze werkt nauw samen met medische professionals om ervoor te zorgen dat de content up-to-date is en voldoet aan de geldende richtlijnen.
Met haar achtergrond in zowel communicatie als klantgerichtheid, streeft Esther ernaar om de service van Rijbewijskeuringofficieel.nl voortdurend te verbeteren en de bezoekers te ondersteunen in elke stap van het keuringsproces. Haar doel is om de drempel voor bestuurders te verlagen en bij te dragen aan een naadloze ervaring voor iedereen die een medische keuring nodig heeft.
Esther is gedreven door de missie om complexe informatie begrijpelijk te maken en mensen te helpen met heldere en betrouwbare content. Haar werk is erop gericht om klanten van Rijbewijskeuringofficieel.nl met vertrouwen en gemak door het keuringstraject te begeleiden.