Gevaren van hoge bloeddruk in het verkeer

Laatste update:
2 oktober 2024
Leestijd: 9 Minuten
Auteur:
Esther Reitsema

Een hoge bloeddruk geeft een groter risico op hart- en vaatziekten. U heeft bijvoorbeeld een grotere kans op een beroerte of een hartinfarct. Dit kan ook risico’s opleveren in het verkeer. Daarom zijn er extra regels over rijden met een hoge bloeddruk. We vertellen u alles wat u hierover moet weten. 

Wat is een hoge bloeddruk?

Een hoge bloeddruk wordt ook wel hypertensie genoemd. De bloeddruk is de kracht waarmee het bloed tegen de wanden van de bloedvaten drukt. Deze schommelt gedurende de dag. Hoe hoog de bloeddruk is, hangt af van de weerstand in het bloed als dit in het lichaam wordt rondgepompt. Ongeveer een kwart van de Nederlanders heeft een hoge bloeddruk.

Wanneer heb je een te hoge bloeddruk?

U heeft een te hoge bloeddruk wanneer deze 140/90 of hoger is. Dat is dus een bovendruk van 140 of hoger en een onderdruk van 90 of hoger. Als u uw bloeddruk thuis meet, levert dat meestal een lager resultaat op dan als een arts uw bloeddruk meet. Daarom geldt dat bij thuis meten u een te hoge bloeddruk heeft als deze 135/85 of hoger is. Een hoge bovendruk geeft meer risico op hart- en vaatziekten dan een hoge onderdruk. 

Symptomen verhoogde bloeddruk

Het gevaarlijke van een hoge bloeddruk is dat u er meestal niets van merkt. Bij een extreem hoge bloeddruk kunt u last krijgen van de volgende symptomen:

  • Duizeligheid
  • Hoofdpijn
  • Vermoeidheid
  • Misselijkheid
  • Kortademigheid
  • Rusteloosheid

Oorzaken van een te hoge bloeddruk 

Vaak is er geen duidelijke oorzaak voor een hoge bloeddruk. Wel zijn er een aantal factoren die er mogelijk aan bijdragen:

  • Leeftijd: de bloeddruk neemt toe bij het ouder worden. Dit kan al gebeuren vanaf 40 jaar. 
  • Ongezonde leefstijl: een ongezonde manier van leven kan leiden tot een hoge bloeddruk. Denk hierbij aan roken, veel alcohol drinken, overgewicht hebben en weinig bewegen. Ook het hebben van veel stress kan een negatieve invloed hebben.
  • Erfelijkheid: in sommige families komt een hoge bloeddruk vaker voor. 
  • Medicijnen: sommige medicijnen hebben een hogere bloeddruk als bijwerking. 
  • Aandoeningen: sommige aandoeningen verhogen de kans op een hoge bloeddruk. Voorbeelden zijn nierziekten, slaapapneu en een trage schildklier. 
  • Zwangerschap: zwangere vrouwen hebben meer kans op een hoge bloeddruk. 
  • Overgang: veel vrouwen worden zwaarder na de overgang, waardoor de bloeddruk soms verhoogt.
  • Drop of zoethout: drop en zoethoutwortel bevatten veel glycyrrhizine, een stofje dat uw vocht vasthoudt. Daarom kan het eten van veel drop of het drinken van veel zoethoutthee uw bloeddruk verhogen.

Gevaar hoge bloeddruk

Hoewel u dus meestal niet veel merkt van een hoge bloeddruk, zijn de risico’s ervan serieus. De gevaren van hoge bloeddruk zijn:

  • Beroerte of hartinfarct
  • Hartfalen
  • Schade aan andere organen, zoals de ogen of nieren

Gevaar hoge bloeddruk in het verkeer

Vanwege het verhoogde risico op hart- en vaatziekten kan een hoge bloeddruk gevaarlijk zijn in het verkeer. Het CBR hanteert daarom extra regels voor rijden met een hoge bloeddruk.

Hoge bloeddruk melden bij CBR

Wilt u uw rijbewijs halen? Dan moet u een Gezondheidsverklaring invullen. Als u een hoge bloeddruk heeft, kunt u dat hierin aangeven. Vervolgens onderzoekt het CBR of u veilig kunt rijden.

Bent u al in het bezit van een rijbewijs, maar heeft u een hoge bloeddruk en twijfelt u of dit uw rijgeschiktheid beïnvloedt? Uw arts kan u helpen inschatten of het verstandig is om een Gezondheidsverklaring in te vullen.

Beoordeling CBR

Als u op de Gezondheidsverklaring aangeeft dat u een hoge bloeddruk heeft, krijgt u bericht van het CBR dat u een medische keuring rijbewijs moet ondergaan. Hierbij voert een onafhankelijke keuringsarts een algemeen medisch onderzoek uit. Na dit onderzoek stelt de arts een advies op over uw rijgeschiktheid. Aan de hand van die informatie bepaalt het CBR vervolgens of u rijgeschikt bent. 

Wordt u rijgeschikt verklaard? Dan krijgt u een rijbewijs voor onbepaalde tijd (10 jaar) of een rijbewijs voor bepaalde tijd (maximaal 5 jaar). Het rijbewijs voor onbepaalde tijd kunt u elke 10 jaar verlengen zonder een Gezondheidsverklaring in te vullen. Bij het rijbewijs voor bepaalde tijd moet u bij het verlengen weer een Gezondheidsverklaring invullen. Het CBR beoordeelt dan opnieuw of u rijgeschikt bent. 

Heeft u een groot rijbewijs of wilt u deze behalen? Dan gelden er strengere regels wat betreft rijden met een hoge bloeddruk. Alle regels over rijden met een hoge bloeddruk vindt u in de Regeling eisen geschiktheid 2000.

Heeft u een hoge bloeddruk en gebruikt u medicijnen? Ook dan gelden er mogelijk andere regels voor u. Alles over veilig rijden met medicijnen leest u in ons andere blog.

Auteur informatie
Esther Reitsema
Communicatiespecialist
Dit artikel is gepubliceerd op 13 juli 2024 en is het laatst aangepast op 2 oktober 2024.