De verschillende rijbewijskeuringen

Laatste update:
8 november 2024
Leestijd: 11 Minuten
Auteur:
Esther Reitsema

Er zijn verschillende soorten rijbewijskeuringen. Denk bijvoorbeeld aan de 75+ keuring, de keuring voor het groot rijbewijs en de medische keuring. Wat houden deze rijbewijskeuringen precies in? En zijn er nog meer soorten keuringen? We zetten de verschillende soorten rijbewijskeuringen voor u uiteen. 

Keuring rijbewijs 75 jaar

De keuring rijbewijs 75 jaar moet u ondergaan als uw rijbewijs op of na uw 75e verjaardag verloopt en u deze wilt verlengen. Als dit bij u het geval is, krijgt u hier geruime tijd voor het verlopen van uw rijbewijs een brief over van de RDW. U wordt daarin verzocht om een Gezondheidsverklaring in te vullen. Vervolgens krijgt u een verwijzing naar een keuringsarts en moet u gekeurd worden. De keuringsarts noteert de uitslagen in het keuringsrapport en stuurt deze op naar het CBR. De medisch specialisten van het CBR bepalen vervolgens of u (nog steeds) geschikt bent om te rijden. Soms is aanvullend onderzoek nodig. U moet dan een specialist bezoeken of een rijtest doen. Als u rijgeschikt wordt verklaard, wordt uw rijbewijs meestal verlengd met 5 jaar. Daarna moet u opnieuw gekeurd worden. 

Soms is de nieuwe geldigheidsduur van uw rijbewijs korter dan 5 jaar, bijvoorbeeld omdat bij de rijbewijskeuring is vastgesteld dat u een progressieve aandoening heeft. Mensen met beginnende dementie krijgen bijvoorbeeld een rijbewijs van 1 jaar. Dat stelt het CBR in staat om regelmatig te controleren of het voor deze mensen nog veilig genoeg is om zelfstandig de weg op te gaan. 

Voorheen moesten ouderen vanaf 70 jaar zich laten keuren bij het verlengen van hun rijbewijs. Sinds 1 januari 2014 geldt dat voor 75-plussers. Nederland kiest voor een keuring rijbewijs voor ouderen, omdat de kans op lichamelijke problemen toeneemt bij het ouder worden. Dergelijke gezondheidsproblemen kunnen ook van invloed zijn op de rijvaardigheid. Daarom is het belangrijk dat bij 75-plussers gecontroleerd wordt of zij nog veilig de weg op kunnen. 

Keuring groot rijbewijs 

De keuring groot rijbewijs moet u ondergaan als u het groot rijbewijs wilt halen of verlengen. 

Het groot rijbewijs is een overkoepelende term voor de rijbewijzen voor het besturen van zwaardere voertuigen. Hieronder vallen de volgende rijbewijzen:

  • C: rijbewijs voor vrachtwagen
  • CE: rijbewijs voor vrachtwagen met aanhanger
  • C1: rijbewijs voor lichte vrachtwagen (3.500-7.500 kilo)
  • C1E: rijbewijs voor lichte vrachtwagen met aanhanger 
  • D: rijbewijs voor bus (vervoer van meer dan 8 personen)
  • DE: rijbewijs voor bus met aanhanger
  • D1: rijbewijs voor kleine bus (vervoer van 8-16 personen)
  • D1E: rijbewijs voor kleine bus met aanhanger

Als u het groot rijbewijs wilt halen of verlengen, moet u eerst een Gezondheidsverklaring invullen. Daarna krijgt u een verwijzing naar een keuringsarts. Deze arts voert een kort medisch onderzoek uit en stuurt de resultaten op naar het CBR. Vervolgens bepaalt het CBR of u uw groot rijbewijs mag halen of verlengen. Ook hierbij is het mogelijk dat het CBR aanvullend onderzoek nodig heeft. Als u rijgeschikt wordt verklaard, krijgt u meestal een groot rijbewijs met een geldigheidsduur van 5 jaar. 

Net als bij de 75+ keuring, geldt ook bij de keuring voor het groot rijbewijs dat het mogelijk is dat u een rijbewijs krijgt dat korter geldig is dan 5 jaar. Dat is alleen het geval als u een medische situatie heeft waarbij het nodig is dat u vaker gekeurd wordt. 

Het besturen van een zwaar voertuig vereist extra vaardigheden. Ook is het extra belangrijk om een goede gezondheid te hebben. Daarom worden mensen met het groot rijbewijs minstens elke 5 jaar medisch gekeurd. 

Medische keuring rijbewijs 

De medische keuring rijbewijs moet u ondergaan als u een medische situatie heeft die de rijvaardigheid mogelijk beïnvloedt. Net als bij de andere rijbewijskeuringen moet u ook hierbij vooraf een Gezondheidsverklaring invullen. Hierop vult u in wat uw medische situatie is. Daarna wordt u onderzocht door een keuringsarts. Ook hierbij is de kans aanwezig dat het CBR u vraagt om een specialist te bezoeken of een rijtest af te leggen. Vervolgens bepaalt het CBR of u rijgeschikt bent. 

Welke geldigheidsduur uw rijbewijs krijgt, hangt af van uw persoonlijke situatie. Dit kan 10 jaar, 5 jaar, 3 jaar of 1 jaar zijn. Na de verstreken tijd moet u opnieuw een Gezondheidsverklaring invullen.

Overige keuringen

De keuringen zoals hierboven beschreven zijn de meest voorkomende. Voor deze 3 keuringen kunt u terecht bij Rijbewijskeuring Officieel. Er zijn echter ook nog andere rijbewijskeuringen. Denk aan:

  • Rijbewijskeuring voor taxi: een verplichte medische keuring voor iedereen die een taxivergunning en taxipas wil aanvragen of verlengen.
  • Rijbewijskeuring voor beroepspersonenvervoer: een verplichte medische keuring voor iedereen die beroepsmatig personen wil vervoeren. 
  • Rijbewijskeuring voor vaarbewijs: een medische keuring voor iedereen die een schip wil besturen en op de Gezondheidsverklaring een vraag met ‘ja’ heeft beantwoord.
  • Rijbewijskeuring voor vliegbrevet: een verplichte medische keuring voor piloten.  
  • Rijbewijskeuring voor buitenlands rijbewijs: een medische keuring voor iedereen die zijn/haar in het buitenland uitgegeven rijbewijs in Nederland wil blijven gebruiken. 
  • KNAF keuring: een verplichte medische keuring voor iedereen die een licentie in de autosport wil aanvragen of verlengen. 

Wat u kunt verwachten van uw rijbewijskeuring

Ondanks de verschillen in de typen rijbewijskeuringen, ziet elke keuring er meestal ongeveer hetzelfde uit. Dit kunt u verwachten: 

  • U heeft een korte voorbespreking met de keuringsarts over uw medische voorgeschiedenis.
  • De keuringsarts meet uw bloeddruk.
  • De keuringsarts beoordeelt uw gezichtsvermogen aan de hand van een visustest. 
  • De keuringsarts doet urineonderzoek om het glucosegehalte in uw urine te bepalen.
  • De keuringsarts doet een lichamelijk onderzoek om te bepalen of uw spieren en gewrichten goed werken.

Een gemiddelde rijbewijskeuring duurt ongeveer 15 minuten.

Dit neemt u mee naar de keuring:

  • De geprinte verwijsbrief.
  • Een actueel medicatieoverzicht, ook als u geen medicijnen gebruikt. Deze kunt u aanvragen bij uw huisarts of apotheek.
  • Een potje urine van maximaal 2 uur oud, hoeft niet nuchter. Een urinepotje is verkrijgbaar bij de drogist of apotheek. 
  • Een legitimatiebewijs (rijbewijs, paspoort of ID-kaart).
  • Als u contactlenzen draagt: uw lenzen met de bijbehorende sterktes op papier.
Auteur informatie
Esther Reitsema
Communicatiespecialist
Dit artikel is gepubliceerd op 13 november 2024 en is het laatst aangepast op 8 november 2024.