Home » Kennisbank » De verschillende rijbewijskeuringen
Er zijn verschillende soorten rijbewijskeuringen. Denk bijvoorbeeld aan de 75+ keuring, de keuring voor het groot rijbewijs en de medische keuring. Wat houden deze rijbewijskeuringen precies in? En zijn er nog meer soorten keuringen? We zetten de verschillende soorten rijbewijskeuringen voor u uiteen.
De keuring rijbewijs 75 jaar moet u ondergaan als uw rijbewijs op of na uw 75e verjaardag verloopt en u deze wilt verlengen. Als dit bij u het geval is, krijgt u hier geruime tijd voor het verlopen van uw rijbewijs een brief over van de RDW. U wordt daarin verzocht om een Gezondheidsverklaring in te vullen. Vervolgens krijgt u een verwijzing naar een keuringsarts en moet u gekeurd worden. De keuringsarts noteert de uitslagen in het keuringsrapport en stuurt deze op naar het CBR. De medisch specialisten van het CBR bepalen vervolgens of u (nog steeds) geschikt bent om te rijden. Soms is aanvullend onderzoek nodig. U moet dan een specialist bezoeken of een rijtest doen. Als u rijgeschikt wordt verklaard, wordt uw rijbewijs meestal verlengd met 5 jaar. Daarna moet u opnieuw gekeurd worden.
Soms is de nieuwe geldigheidsduur van uw rijbewijs korter dan 5 jaar, bijvoorbeeld omdat bij de rijbewijskeuring is vastgesteld dat u een progressieve aandoening heeft. Mensen met beginnende dementie krijgen bijvoorbeeld een rijbewijs van 1 jaar. Dat stelt het CBR in staat om regelmatig te controleren of het voor deze mensen nog veilig genoeg is om zelfstandig de weg op te gaan.
Voorheen moesten ouderen vanaf 70 jaar zich laten keuren bij het verlengen van hun rijbewijs. Sinds 1 januari 2014 geldt dat voor 75-plussers. Nederland kiest voor een keuring rijbewijs voor ouderen, omdat de kans op lichamelijke problemen toeneemt bij het ouder worden. Dergelijke gezondheidsproblemen kunnen ook van invloed zijn op de rijvaardigheid. Daarom is het belangrijk dat bij 75-plussers gecontroleerd wordt of zij nog veilig de weg op kunnen.
De keuring groot rijbewijs moet u ondergaan als u het groot rijbewijs wilt halen of verlengen.
Het groot rijbewijs is een overkoepelende term voor de rijbewijzen voor het besturen van zwaardere voertuigen. Hieronder vallen de volgende rijbewijzen:
Als u het groot rijbewijs wilt halen of verlengen, moet u eerst een Gezondheidsverklaring invullen. Daarna krijgt u een verwijzing naar een keuringsarts. Deze arts voert een kort medisch onderzoek uit en stuurt de resultaten op naar het CBR. Vervolgens bepaalt het CBR of u uw groot rijbewijs mag halen of verlengen. Ook hierbij is het mogelijk dat het CBR aanvullend onderzoek nodig heeft. Als u rijgeschikt wordt verklaard, krijgt u meestal een groot rijbewijs met een geldigheidsduur van 5 jaar.
Net als bij de 75+ keuring, geldt ook bij de keuring voor het groot rijbewijs dat het mogelijk is dat u een rijbewijs krijgt dat korter geldig is dan 5 jaar. Dat is alleen het geval als u een medische situatie heeft waarbij het nodig is dat u vaker gekeurd wordt.
Het besturen van een zwaar voertuig vereist extra vaardigheden. Ook is het extra belangrijk om een goede gezondheid te hebben. Daarom worden mensen met het groot rijbewijs minstens elke 5 jaar medisch gekeurd.
De medische keuring rijbewijs moet u ondergaan als u een medische situatie heeft die de rijvaardigheid mogelijk beïnvloedt. Net als bij de andere rijbewijskeuringen moet u ook hierbij vooraf een Gezondheidsverklaring invullen. Hierop vult u in wat uw medische situatie is. Daarna wordt u onderzocht door een keuringsarts. Ook hierbij is de kans aanwezig dat het CBR u vraagt om een specialist te bezoeken of een rijtest af te leggen. Vervolgens bepaalt het CBR of u rijgeschikt bent.
Welke geldigheidsduur uw rijbewijs krijgt, hangt af van uw persoonlijke situatie. Dit kan 10 jaar, 5 jaar, 3 jaar of 1 jaar zijn. Na de verstreken tijd moet u opnieuw een Gezondheidsverklaring invullen.
De keuringen zoals hierboven beschreven zijn de meest voorkomende. Voor deze 3 keuringen kunt u terecht bij Rijbewijskeuring Officieel. Er zijn echter ook nog andere rijbewijskeuringen. Denk aan:
Ondanks de verschillen in de typen rijbewijskeuringen, ziet elke keuring er meestal ongeveer hetzelfde uit. Dit kunt u verwachten:
Een gemiddelde rijbewijskeuring duurt ongeveer 15 minuten.
Dit neemt u mee naar de keuring:
Esther Reitsema is communicatiespecialist bij Rijbewijskeuringofficieel.nl, waar zij verantwoordelijk is voor de strategische communicatie en contentcreatie. Met meer dan 4 jaar ervaring in communicatie en marketing, heeft Esther zich ontwikkeld tot een expert in het vertalen van complexe medische en wettelijke informatie naar toegankelijke en begrijpelijke taal voor een breed publiek.
Bij Rijbewijskeuringofficieel.nl zorgt Esther ervoor dat alle teksten op de website duidelijk, transparant en gebruiksvriendelijk zijn, zodat bezoekers eenvoudig de juiste informatie kunnen vinden over rijbewijskeuringen en het verlengen van hun rijbewijs. Ze werkt nauw samen met medische professionals om ervoor te zorgen dat de content up-to-date is en voldoet aan de geldende richtlijnen.
Met haar achtergrond in zowel communicatie als klantgerichtheid, streeft Esther ernaar om de service van Rijbewijskeuringofficieel.nl voortdurend te verbeteren en de bezoekers te ondersteunen in elke stap van het keuringsproces. Haar doel is om de drempel voor bestuurders te verlagen en bij te dragen aan een naadloze ervaring voor iedereen die een medische keuring nodig heeft.
Esther is gedreven door de missie om complexe informatie begrijpelijk te maken en mensen te helpen met heldere en betrouwbare content. Haar werk is erop gericht om klanten van Rijbewijskeuringofficieel.nl met vertrouwen en gemak door het keuringstraject te begeleiden.