Home » Kennisbank » CIAP en autorijden
CIAP is een chronische ziekte aan het zenuwstelsel die langzaam erger wordt. Als u deze ziekte heeft, kan dat veel invloed hebben op uw dagelijks leven. Bewegen zoals u voorheen deed, lukt op een gegeven moment vaak niet meer. Soms kan ook autorijden problemen opleveren. Daarom gelden er extra regels over CIAP en autorijden. U kunt bijvoorbeeld te maken krijgen met een rijbewijskeuring. We vertellen u alles wat u moet weten.
CIAP staat voor chronische idiopathische axonale polyneuropathie. Het is een aandoening in de zenuwen die leidt tot gevoelsstoornissen in de spieren. Naar schatting hebben zo’n 120.000 mensen in Nederland CIAP. Het komt meer voor bij mannen dan bij vrouwen. Meestal ontstaat de ziekte bij mensen tussen de 50 en 60 jaar. CIAP is een chronische ziekte die heel langzaam erger wordt. Het is geen dodelijke ziekte; mensen met CIAP hebben een normale levensverwachting.
De klachten bij CIAP beginnen in de voeten en onderbenen. Daar voelt men tintelingen, prikkelingen, een doof gevoel en/of pijn. Later volgen soms dezelfde klachten in de handen. In een later stadium kunnen patiënten last krijgen van spierzwakte.
Omdat bij CIAP vaak redelijk ‘vage’ klachten horen, wordt niet altijd de juiste diagnose gesteld. Soms worden CIAP symptomen toegeschreven aan het ouder worden.
Er is weinig bekend over CIAP. Ook over de oorzaak van de ziekte weten we nog niet veel. Wel is bekend dat CIAP een ziekte is van de ‘bedrading’ van de zenuwen in armen en benen. De zenuwen geven signalen door aan de spieren, waardoor wij voelen en bewegen. Een zenuw bestaat uit een zenuwcel en een zenuwvezel. Deze zenuwvezel kunt u zien als een soort draad. Dit draad wordt een ‘axon’ genoemd. Als u CIAP heeft, is de axon beschadigd. Het is onbekend waardoor deze beschadigd raakt.
CIAP is langzaam progressief. Dat betekent dat de klachten erger worden, maar dit gebeurt geleidelijk en langzaam. Door toename van de klachten is het mogelijk dat u op een gegeven moment te maken krijgt met beperkingen. Bepaalde bewegingen kunnen meer moeite gaan kosten. Na meerdere jaren kan het zijn dat u hulpmiddelen nodig heeft. De kans dat u door CIAP in een rolstoel terechtkomt is echter heel klein. De meeste dagelijkse activiteiten kunt u gewoon blijven doen.
CIAP is niet te genezen. De behandeling is daarom gericht op het verlichten van de klachten. Dit wordt gedaan aan de hand van bepaalde medicatie.
CIAP is een ziekte aan het zenuwstelsel. Dat betekent dat u door CIAP problemen kunt krijgen met bewegen. En dat kan gevaarlijk zijn bij autorijden. Daarom gelden er regels over CIAP en autorijden.
Iedereen die rijexamen wil doen, moet een Gezondheidsverklaring invullen. Hierin beantwoordt u een aantal vragen over uw gezondheid. U bent verplicht om de Gezondheidsverklaring naar waarheid in te vullen. Als u rijexamen wil doen en CIAP heeft, geeft u op de Gezondheidsverklaring aan dat u een aandoening van uw ruggenmerg, zenuwstelsel of hersenen heeft. Het CBR gaat dan onderzoeken of u rijgeschikt bent.
Heeft u al een geldig rijbewijs en heeft u de diagnose CIAP gekregen? Bespreek dan met uw arts hoe het verder gaat met autorijden. Hij of zij kan inschatten of de aandoening beperkingen oplevert voor het rijden en of het nodig is om een Gezondheidsverklaring in te vullen. Als u besluit om een Gezondheidsverklaring in te vullen, geeft u hierop aan dat u een aandoening van uw ruggenmerg, zenuwstelsel of hersenen heeft. Het CBR gaat dan onderzoeken of u rijgeschikt bent.
Na het beoordelen van uw Gezondheidsverklaring start het CBR een onderzoek naar uw rijgeschiktheid. Dit onderzoek bestaat uit één of meer van de volgende methoden:
Na het beoordelen van alle verkregen informatie neemt het CBR een besluit over uw rijgeschiktheid. Dit zijn mogelijke uitslagen:
Het reguliere rijbewijs heeft een onbeperkte geldigheidsduur en moet na 10 jaar verlengd worden. Als u bij het CBR aangeeft dat u CIAP heeft, zult u altijd een rijbewijs met een geldigheidsduur van maximaal 5 jaar krijgen. Dit komt doordat CIAP een (langzaam) progressieve ziekte is, wat betekent dat de ziekte langzaamaan erger wordt. Daarmee kan ook het autorijden lastiger worden. Daarom is het belangrijk dat mensen met CIAP vaker medisch gekeurd worden en dus een rijbewijs met een tijdelijke geldigheidsduur krijgen.
De regels voor het groot rijbewijs zijn strenger. Als u rijgeschikt wordt verklaard, kunt u een groot rijbewijs krijgen voor maximaal 3 jaar.
Esther Reitsema is communicatiespecialist bij Rijbewijskeuringofficieel.nl, waar zij verantwoordelijk is voor de strategische communicatie en contentcreatie. Met meer dan 4 jaar ervaring in communicatie en marketing, heeft Esther zich ontwikkeld tot een expert in het vertalen van complexe medische en wettelijke informatie naar toegankelijke en begrijpelijke taal voor een breed publiek.
Bij Rijbewijskeuringofficieel.nl zorgt Esther ervoor dat alle teksten op de website duidelijk, transparant en gebruiksvriendelijk zijn, zodat bezoekers eenvoudig de juiste informatie kunnen vinden over rijbewijskeuringen en het verlengen van hun rijbewijs. Ze werkt nauw samen met medische professionals om ervoor te zorgen dat de content up-to-date is en voldoet aan de geldende richtlijnen.
Met haar achtergrond in zowel communicatie als klantgerichtheid, streeft Esther ernaar om de service van Rijbewijskeuringofficieel.nl voortdurend te verbeteren en de bezoekers te ondersteunen in elke stap van het keuringsproces. Haar doel is om de drempel voor bestuurders te verlagen en bij te dragen aan een naadloze ervaring voor iedereen die een medische keuring nodig heeft.
Esther is gedreven door de missie om complexe informatie begrijpelijk te maken en mensen te helpen met heldere en betrouwbare content. Haar werk is erop gericht om klanten van Rijbewijskeuringofficieel.nl met vertrouwen en gemak door het keuringstraject te begeleiden.