Home » Kennisbank » Autorijden na een staaroperatie
Na een staaroperatie kunt u tijdelijk ongemak ervaren. Sommige dagelijkse activiteiten zijn kort na de operatie even niet mogelijk. Hoe zit dat eigenlijk met autorijden? Wanneer moet u bijvoorbeeld een rijbewijskeuring ondergaan? We vertellen u alles wat u moet weten over autorijden na een staaroperatie.
Een staaroperatie is mogelijk wanneer u staar heeft. Dat betekent dat de lens in uw oog troebel is geworden. Hierdoor wordt het zicht minder scherp. U gaat steeds waziger zien en u ziet kleuren minder helder. Als u staar heeft, bespreekt u met de oogarts wat de vervolgstappen zijn. De meeste mensen met staar kiezen voor een staaroperatie. Een staaroperatie is een van de veiligste operaties en het risico op complicaties is heel klein. Het heeft bijna altijd een goed resultaat.
Heeft u staar, maar bent u hier (nog) niet aan geopereerd? Lees dan of u mag autorijden in ons blog Kunt u met staar autorijden?
Wat kunt u eigenlijk precies verwachten van de staaroperatie? We beschrijven wat er voor, tijdens en na de operatie gebeurt.
Ter voorbereiding op de operatie krijgt u oogdruppels. De dag vóór de operatie begint u met het druppelen van het oog dat geopereerd gaat worden. Dit verlaagt het risico op een ontsteking van het oog na de operatie.
In verband met infectiegevaar mag u op de dag van de operatie geen make-up en sieraden dragen. U mag eten zoals u dat gewend bent en u mag gewoon uw medicijnen innemen als u die heeft.
Ter voorbereiding op de operatie krijgt u een knijpertje om uw vinger. Hiermee wordt het zuurstofgehalte in uw bloed gemeten. Daarna krijgt u een tabletje onder uw ooglid om uw pupil te vergroten. Vervolgens wordt uw oog verdoofd en gedesinfecteerd. U krijgt dan een ooglidspreider om te voorkomen dat u uw oog dicht kunt knijpen. Er wordt een klein gaatje gemaakt in het buitenste oogvlies. Hier wordt de verdovingsvloeistof ingespoten. Dit kan een drukkend gevoel geven. Vervolgens wordt de ooglidspreider weer verwijderd en wordt uw oog dichtgeplakt. Om de verdoving goed te laten verspreiden krijgt u een dop met een ballonnetje op uw oog. Na ongeveer een kwartier is uw oog helemaal verdoofd. U bent dan klaar voor de operatie.
Tijdens de operatie vervangt de oogarts uw troebele lens door een kunstlens. Tijdens de operatie bent u wakker, maar kunt u niet goed zien wat er gebeurt. Wel bent u bewust van een helder licht. De arts maakt eerst kleine stukjes van de troebele lens. Deze stukjes worden opgezogen. Vervolgens wordt het lenszakje waar de lens in zat volledig schoongemaakt. Dan plaatst de arts de nieuwe kunstlens in het zakje. Er wordt verband en een beschermkapje op uw oog geplaatst.
U kunt tijdens de operatie soms een beetje druk voelen, maar de operatie doet geen pijn.
Na de operatie kunt u al vrij snel weer naar huis. Het verband en het beschermkapje houdt u op tot de volgende ochtend. Bij het opstaan mag u dit verwijderen. Het verband kunt u weggooien. Het beschermkapje bewaart u nog even. Deze gebruikt u gedurende één week na de operatie nog tijdens het slapen. Zo voorkomt u dat u in uw slaap per ongeluk in uw oog wrijft.
U krijgt ook oogdruppels mee naar huis. De oogarts vertelt u hoe vaak en wanneer u uw ogen moet druppelen.
Het is mogelijk dat u nog niet beter ziet na de operatie. Uw oog moet eerst herstellen. In de loop van de tijd gaat u beter zien. De meeste patiënten kunnen 2 weken na de operatie weer goed zien. Meestal heeft u na de staaroperatie nog wel een (lees)bril of contactlenzen nodig. Hiervoor kunt u na 4 tot 6 weken na de operatie naar de opticiën.
Er vindt enige tijd na de operatie ook nog een controle plaats. U bespreekt dan met de oogarts hoeveel beter u bent gaan zien, of u ergens last van heeft gehad na de operatie en wat de sterkte is van uw nieuwe bril of lenzen.
Er is wettelijk niets vastgelegd over autorijden na een staaroperatie. Het advies is daarom om dit met uw oogarts te bespreken. Het verschilt per persoon wanneer het weer verantwoord is om te gaan rijden. Uiteindelijk bent u zelf verantwoordelijk om dit te beslissen, maar een arts kan u hierbij helpen. Hij/zij kan vaak goed inschatten wanneer autorijden voor u weer mogelijk is. Bij de meeste patiënten is dit 24 uur tot een aantal dagen na de operatie. Het gaat er uiteraard vooral om dat u weer goed kunt zien.
Het is ook mogelijk om melding te maken bij het CBR. Bijvoorbeeld omdat uw oogarts dit adviseert of omdat u enige tijd na de staaroperatie nog twijfelt over uw rijgeschiktheid. U vult dan een Gezondheidsverklaring. Dit is een lijst met vragen over uw gezondheid. Op de Gezondheidsverklaring kunt u aangeven dat u onder behandeling bent (geweest) van een oogarts. Het CBR gaat dan onderzoeken of u nog rijgeschikt bent.
Als u op de Gezondheidsverklaring heeft ingevuld dat u onder behandeling bent (geweest) van een oogarts, start het CBR een onderzoek naar uw rijgeschiktheid. Dit onderzoek bestaat uit één of meer van de volgende methoden:
Als het CBR alle informatie heeft verzameld, neemt het een besluit over uw rijgeschiktheid. In de meeste gevallen zult u rijgeschikt worden verklaard. Alleen wanneer er een duidelijke beperking is vastgesteld die ervoor zorgt dat u niet veilig kunt autorijden, kunt u ongeschikt worden verklaard.
Als u ‘gewoon’ rijgeschikt wordt verklaard, krijgt u het reguliere rijbewijs met een onbeperkte geldigheidsduur (10 jaar). Bij het verlengen van uw rijbewijs hoeft u niet opnieuw een Gezondheidsverklaring in te vullen.
U kunt ook rijgeschikt voor bepaalde tijd worden verklaard. U krijgt dan een rijbewijs met een geldigheidsduur van 5 jaar, 3 jaar of 1 jaar, afhankelijk van uw medische situatie. Bij het verlengen van uw rijbewijs moet u weer een Gezondheidsverklaring invullen. U wordt dan opnieuw gekeurd om te controleren of u nog steeds rijgeschikt bent.
Een andere mogelijkheid is dat u rijgeschikt onder voorwaarden wordt verklaard. Dat betekent dat u mag blijven rijden, mits u aan bepaalde voorwaarden voldoet. Bijvoorbeeld dat u bepaalde aanpassingen aan uw auto doet of dat u een bril draagt tijdens het autorijden. U hoort van het CBR aan welke voorwaarden u precies moet voldoen.
Esther Reitsema is communicatiespecialist bij Rijbewijskeuringofficieel.nl, waar zij verantwoordelijk is voor de strategische communicatie en contentcreatie. Met meer dan 4 jaar ervaring in communicatie en marketing, heeft Esther zich ontwikkeld tot een expert in het vertalen van complexe medische en wettelijke informatie naar toegankelijke en begrijpelijke taal voor een breed publiek.
Bij Rijbewijskeuringofficieel.nl zorgt Esther ervoor dat alle teksten op de website duidelijk, transparant en gebruiksvriendelijk zijn, zodat bezoekers eenvoudig de juiste informatie kunnen vinden over rijbewijskeuringen en het verlengen van hun rijbewijs. Ze werkt nauw samen met medische professionals om ervoor te zorgen dat de content up-to-date is en voldoet aan de geldende richtlijnen.
Met haar achtergrond in zowel communicatie als klantgerichtheid, streeft Esther ernaar om de service van Rijbewijskeuringofficieel.nl voortdurend te verbeteren en de bezoekers te ondersteunen in elke stap van het keuringsproces. Haar doel is om de drempel voor bestuurders te verlagen en bij te dragen aan een naadloze ervaring voor iedereen die een medische keuring nodig heeft.
Esther is gedreven door de missie om complexe informatie begrijpelijk te maken en mensen te helpen met heldere en betrouwbare content. Haar werk is erop gericht om klanten van Rijbewijskeuringofficieel.nl met vertrouwen en gemak door het keuringstraject te begeleiden.