Autorijden na een hartinfarct

Laatste update:
2 oktober 2024
Leestijd: 10 Minuten
Auteur:
Esther Reitsema

Mag u autorijden na een hartinfarct? In de meeste gevallen mag dit, maar het CBR hanteert hiervoor wel extra regels. Het moet immers wel veilig zijn om de weg weer op te gaan. We vertellen u alles wat u moet weten over autorijden na een hartinfarct.

Wat is een hartinfarct?

Bij een hartinfarct raakt een kransslagader verstopt, waardoor een deel van het hart geen bloed en zuurstof meer krijgt. Het hart raakt dan beschadigd en werkt daardoor minder goed. Op de plek achter de verstopte kransslagader ontstaat een litteken. Dit deel van het hart is dan niet meer actief. Het is belangrijk om op tijd hulp te krijgen bij een hartinfarct. Er kan namelijk meer blijvende schade ontstaan als het bloedvat langer open is. 

Symptomen

Het meest duidelijke symptoom van een hartinfarct is een hevige, drukkende pijn op de borst. Het wordt vaak beschreven als het gevoel dat iemand een band om uw borst snoert. Deze klacht gaat niet over en blijft ook in rust langer dan 5 minuten aanhouden. Vaak gaat dit gevoel samen met de volgende symptomen:

  • Uitstralende pijn naar de kaken, linkerschouder of linkerarm
  • Hevig zweten
  • Misselijkheid en braken
  • Kortademigheid

Oorzaken

Er is niet altijd een duidelijke oorzaak aan te wijzen voor een hartinfarct. Wel zijn er een aantal risicofactoren die er mogelijk aan bijdragen:

  • Leeftijd: de kans op een hartinfarct neemt toe bij het ouder worden. 
  • Ongezonde leefstijl: een ongezonde manier van leven vergroot de kans op een hartinfarct. Denk hierbij aan roken, veel alcohol drinken, overgewicht hebben en weinig bewegen. Ook het hebben van veel stress kan van negatieve invloed zijn.
  • Erfelijkheid: in sommige families komt een hartinfarct vaker voor. Erfelijkheid is echter nooit de enige oorzaak voor een hartinfarct.
  • Geslacht: tot de overgang krijgen vrouwen veel minder vaak een hartinfarct dan mannen. 
  • Aandoeningen: sommige aandoeningen vergroten de kans op een hartinfarct. Een voorbeeld is diabetes (suikerziekte). Ook een hoge bloeddruk is een risicofactor.

Gevolg hartinfarct

Een hartinfarct heeft altijd gevolgen. Het verschilt alleen erg per persoon wat die gevolgen zijn. Daarnaast zit er verschil in hoe goed het hart zich herstelt. Soms zijn de gevolgen blijvend, maar ze kunnen ook tijdelijk zijn. 

Op de korte termijn kunnen er na een hartinfarct ritmestoornissen of zelfs een hartstilstand ontstaan. Daarom wordt nadrukkelijk geadviseerd om snel 112 te bellen wanneer u symptomen van een hartinfarct krijgt. Als dit goed in de gaten wordt gehouden door middel van hartbewaking in het ziekenhuis, is het niet levensbedreigend. 

Op de lange termijn kunnen er nieuwe hartaandoeningen ontstaan, zoals:

  • Chronisch hartfalen
  • Hartritmestoornissen
  • Ontsteking van het hartzakje (pericarditis)
  • Beschadiging van de hartklep

Bij blijvende gevolgen moet u waarschijnlijk behandeld worden. Afhankelijk van de aandoening krijgt u medicatie of moet u een operatie ondergaan.

Autorijden na hartinfarct

Meestal mag u gewoon autorijden na een hartinfarct. Wel zijn hier bepaalde regels over vastgesteld. In sommige gevallen moet u bij het CBR melden dat u een hartinfarct heeft gehad. 

Melding maken bij het CBR

Heeft u geen hartschade overgehouden aan een hartinfarct? Dan kunt u gewoon blijven autorijden. Het is niet nodig om dit te melden bij het CBR.

Heeft u wel hartschade overgehouden aan een hartinfarct? Dan mag u in ieder geval de eerste 4 weken niet autorijden. Daarna kunt u met uw arts bespreken of het nodig is om bij het CBR te melden dat u een hartinfarct heeft gehad. Als uw arts adviseert om dit te doen, kunt u een Gezondheidsverklaring invullen. 

In de Gezondheidsverklaring geeft u aan dat u een hartinfarct heeft gehad. Het CBR kan u dan vragen om een medische keuring rijbewijs te ondergaan. Hierbij voert een onafhankelijke keuringsarts een algemeen medisch onderzoek uit. Na dit onderzoek stelt de arts een advies op over uw rijgeschiktheid. Aan de hand van die informatie bepaalt het CBR vervolgens of u rijgeschikt bent.

Als u rijgeschikt wordt verklaard, krijgt u een rijbewijs voor onbepaalde tijd of een rijbewijs voor bepaalde tijd. Dit hangt af van uw persoonlijke situatie. Als u een rijbewijs voor bepaalde tijd krijgt, moet u bij de verlenging hiervan weer een Gezondheidsverklaring invullen. Het CBR beoordeelt dan opnieuw of u rijgeschikt bent. Als u een rijbewijs voor onbepaalde tijd krijgt, hoeft u bij het verlengen niet opnieuw een Gezondheidsverklaring in te vullen.

Overige hartproblemen

Naast een hartinfarct zijn er natuurlijk nog meer hartproblemen. Denk aan:

  • Chronisch hartfalen
  • Hartklepafwijkingen
  • Steunhart
  • Hartritmestoornissen

Er kunnen andere regels gelden voor dergelijke hartproblemen. Alle regels over rijden met een hartaandoening vindt u in de Regeling eisen geschiktheid 2000.

Medicatie hartfalen

Slikt u medicatie voor hartfalen? Dan bespreekt u met uw arts of u daarmee veilig kunt autorijden. Meer over veilig rijden met medicijnen leest u in ons andere blog. 

phone
Wat is het verband tussen een hartinfarct en bloeddruk?
Hartinfarct en bloeddruk hebben met elkaar te maken omdat een hoge bloeddruk een risicofactor is voor een hartinfarct. Dat betekent dat het de kans op een hartinfarct groter maakt. 
phone
Wat mag je niet doen na een hartinfarct?
Het is aan te raden om na een hartinfarct 4 weken rust te nemen. Zo kunt u zowel fysiek als mentaal herstellen. Als u hartschade heeft, mag u ook 4 weken niet autorijden. 
Auteur informatie
Esther Reitsema
Communicatiespecialist
Dit artikel is gepubliceerd op 23 juni 2024 en is het laatst aangepast op 2 oktober 2024.