Home » Kennisbank » Autorijden en reuma
Reuma is niet één aandoening, maar een verzamelnaam voor verschillende aandoeningen in de gewrichten, spieren en pezen. De ernst van reuma verschilt dan ook erg per persoon. Soms heeft reuma veel invloed op het dagelijks leven. Maar beïnvloedt de aandoening eigenlijk ook uw rijvaardigheid? En wanneer moet u een rijbewijskeuring ondergaan? We vertellen u alles wat u moet weten over autorijden en reuma.
Reuma is een verzamelnaam voor meer dan honderd verschillende aandoeningen aan het bewegingsapparaat. Het bewegingsapparaat bestaat uit gewrichten, spieren, pezen en botten. Soms zijn er ook organen betrokken bij reuma. Bij reumatische aandoeningen is het afweersysteem ontregeld. Hierdoor ontstaan er chronische ontstekingen in het lichaam.
Reuma komt veel voor: één op de negen mensen in Nederland heeft een vorm van reuma. Iedereen kan het krijgen en het komt voor bij mensen van alle leeftijden.
De klachten bij reuma verschillen per aandoening. Meestal hebben mensen met reuma last van:
Reuma symptomen verlopen vaak wisselend. De ene dag kunnen de klachten erger zijn dan de andere dag. Ook kunnen de klachten door de dag heen erger of juist minder erg worden.
Bij de meeste vormen van reuma is onbekend wat de oorzaak is. Wel denken wetenschappers dat de volgende factoren mogelijk een rol spelen:
Reuma heeft vaak veel invloed op het dagelijks leven. Door de pijn en stijfheid wordt het soms bijvoorbeeld lastiger om te werken. Ook bewegen gaat vaak moeilijker, waardoor u in allerlei dagelijkse activiteiten beperkt wordt. Daarnaast kan de vermoeidheid voor mentale klachten zorgen.
Reuma is niet te genezen. Wel zijn er verschillende behandelingen die de klachten kunnen verminderen. Denk aan:
De meeste mensen met reuma kunnen zonder problemen autorijden. Het verschilt per persoon of de reuma beperkingen oplevert bij het rijden. Volgens de wet moet u rijgeschikt zijn om een auto te mogen besturen. Dit betekent dat u fysiek en mentaal gezond moet zijn. In sommige gevallen is het bij reuma daarom nodig om melding te maken bij het CBR.
Voor mensen met een aandoening aan de spieren gelden er extra regels over autorijden. Soms valt reuma hier ook onder. Welke regels voor u gelden, hangt af van uw persoonlijke situatie. We bespreken 3 situaties:
In Nederland moet iedereen die het rijbewijs voor het eerst aanvraagt, een Gezondheidsverklaring invullen. Hierin beantwoordt u een aantal vragen over uw gezondheid. Als u reuma heeft, vult u dat in op de Gezondheidsverklaring. Het CBR gaat dan onderzoeken of u veilig kunt rijden met uw aandoening.
Het CBR doet het rijvaardigheidsonderzoek aan de hand van één of meer van de volgende methodes:
Na het verzamelen van alle benodigde informatie neemt het CBR een besluit over uw rijgeschiktheid.
Heeft u al een geldig rijbewijs en bent u onlangs gediagnosticeerd met reuma? Dan adviseert het CBR om dit met uw arts te bespreken. Hij/zij kan inschatten of de reuma uw rijvaardigheid mogelijk beïnvloedt en of het nodig is om een Gezondheidsverklaring in te vullen. Als u op de Gezondheidsverklaring invult dat u reuma heeft, gaat het CBR onderzoeken of u hiermee veilig kunt rijden.
Als u al een geldig rijbewijs heeft en de reuma klachten ineens erger worden, kunt u het beste meteen uw arts raadplegen. Hij/zij adviseert u waarschijnlijk om een Gezondheidsverklaring in te vullen, zodat het CBR een onderzoek kan starten naar uw rijgeschiktheid.
Na het rijvaardigheidsonderzoek neemt het CBR een besluit over uw rijgeschiktheid. Dit zijn de mogelijke uitslagen:
Bent u ongeschikt verklaard? Lees wat u kan doen in ons blog: Wat te doen als u niet slaagt voor een rijbewijskeuring?
Esther Reitsema is communicatiespecialist bij Rijbewijskeuringofficieel.nl, waar zij verantwoordelijk is voor de strategische communicatie en contentcreatie. Met meer dan 4 jaar ervaring in communicatie en marketing, heeft Esther zich ontwikkeld tot een expert in het vertalen van complexe medische en wettelijke informatie naar toegankelijke en begrijpelijke taal voor een breed publiek.
Bij Rijbewijskeuringofficieel.nl zorgt Esther ervoor dat alle teksten op de website duidelijk, transparant en gebruiksvriendelijk zijn, zodat bezoekers eenvoudig de juiste informatie kunnen vinden over rijbewijskeuringen en het verlengen van hun rijbewijs. Ze werkt nauw samen met medische professionals om ervoor te zorgen dat de content up-to-date is en voldoet aan de geldende richtlijnen.
Met haar achtergrond in zowel communicatie als klantgerichtheid, streeft Esther ernaar om de service van Rijbewijskeuringofficieel.nl voortdurend te verbeteren en de bezoekers te ondersteunen in elke stap van het keuringsproces. Haar doel is om de drempel voor bestuurders te verlagen en bij te dragen aan een naadloze ervaring voor iedereen die een medische keuring nodig heeft.
Esther is gedreven door de missie om complexe informatie begrijpelijk te maken en mensen te helpen met heldere en betrouwbare content. Haar werk is erop gericht om klanten van Rijbewijskeuringofficieel.nl met vertrouwen en gemak door het keuringstraject te begeleiden.