Home » Kennisbank » Autorijden en Parkinson
Als u de ziekte van Parkinson heeft, kan dit van grote invloed zijn op uw dagelijks leven. Maar beïnvloedt de aandoening eigenlijk ook uw rijvaardigheid? En wanneer moet u een rijbewijskeuring ondergaan? We vertellen u alles wat u moet weten over Parkinson en autorijden.
De ziekte van Parkinson is een ingewikkelde aandoening in de hersenen. Het is een progressieve ziekte waarbij bepaalde cellen in uw hersenen langzaam kapot gaan. Hierdoor kunt u last krijgen van allerlei fysieke en mentale klachten.
Parkinson komt iets vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. Vaak ontstaat de ziekte als u tussen de 50 en 70 jaar oud bent, maar ongeveer 10 procent krijgt het al voor hun 40e. Parkinson is een progressieve aandoening, wat betekent dat de ziekte langzaamaan erger wordt. Toch is de ziekte niet dodelijk; de levensverwachting van mensen met Parkinson is vrijwel even hoog als de gemiddelde levensverwachting.
De klachten van Parkinson kunnen per persoon erg verschillen. Deze symptomen komen vaak voor:
Bij de ziekte van Parkinson gaan de cellen die het stofje dopamine aanmaken, langzaam kapot. Het is nog niet duidelijk waardoor dit komt. Hier wordt momenteel volop onderzoek naar gedaan. Wetenschappers denken dat de ziekte wordt veroorzaakt door een combinatie van factoren. De volgende factoren kunnen een rol spelen bij het ontstaan van Parkinson:
Zoals eerder beschreven is Parkinson een progressieve aandoening. Dit betekent dat de ziekte langzaamaan erger wordt en u dus meer klachten kunt krijgen. Vaak gebeurt dit in fases. Het verschilt sterk per persoon wat voor klachten er ontstaan. Wel hebben de klachten vaak impact op het dagelijks leven. Dit zijn mogelijke gevolgen van de ziekte van Parkinson:
De ziekte van Parkinson is niet te genezen. Wel zijn er behandelmethoden die de klachten kunnen verminderen. Denk aan:
Vaak verandert de werking van de medicijnen na een paar jaar. Ze hebben dan te veel of juist te weinig effect. Soms kan een arts uw klachten dan op een andere manier verminderen, bijvoorbeeld door middel van een operatie (Deep Brain Stimulation).
Parkinson en autorijden kan soms zonder problemen samengaan, maar het kan ook gevaarlijk zijn. Dit verschilt erg per persoon en is afhankelijk van de ernst van de ziekte bij iemand. Er bestaan wel extra regels voor mensen met Parkinson. Welke regels voor u gelden, hangt af van uw persoonlijke situatie. We bespreken 3 situaties:
Iedereen die voor het eerst zijn/haar rijbewijs wil aanvragen, moet een Gezondheidsverklaring invullen. Hierin beantwoordt u een aantal vragen over uw gezondheid. Als u Parkinson heeft, vult u dat in op de Gezondheidsverklaring. Het CBR gaat dan onderzoeken of u veilig kunt rijden met de ziekte.
Meestal wordt u bij Parkinson niet uitgenodigd voor een medische keuring rijbewijs. Vaak krijgt u meteen een verwijzing naar een neuroloog. De neuroloog voert dan een kort onderzoek bij u uit. Als het rapport van de neuroloog positief is, nodigt het CBR u uit voor een rijtest.
Nadat het CBR alle informatie heeft verzameld, wordt er een besluit genomen over uw rijgeschiktheid.
Als u de diagnose Parkinson heeft gekregen, kan dat veel vragen oproepen. Ook over autorijden. Het CBR adviseert om dit met uw arts te bespreken. Hij of zij kan inschatten of uw ziekte uw rijvaardigheid beïnvloedt en of het nodig is om een Gezondheidsverklaring in te vullen. Als u op de Gezondheidsverklaring invult dat u Parkinson heeft, gaat het CBR onderzoeken of u nog rijgeschikt bent.
Als u al een rijbewijs heeft en de klachten van Parkinson ineens erger worden, kunt u het beste meteen uw arts raadplegen. Vaak zal hij/zij adviseren om een Gezondheidsverklaring in te vullen. Totdat het CBR het onderzoek naar uw rijgeschiktheid heeft afgerond, kan uw arts u ook adviseren om even niet te rijden. Uiteindelijk is dit uw eigen verantwoordelijkheid.
Na het beoordelen van uw Gezondheidsverklaring, het rapport van de neuroloog en de rijtest neemt het CBR een besluit over uw rijgeschiktheid. Dit zijn de mogelijke uitslagen:
Het reguliere rijbewijs heeft een onbeperkte geldigheidsduur en moet na 10 jaar verlengd worden. Als u bij het CBR meldt dat u de ziekte van Parkinson heeft, zult u altijd een rijbewijs met een geldigheidsduur van maximaal 5 jaar krijgen. Dit is omdat Parkinson een progressieve ziekte is. Omdat de ziekte langzaamaan steeds erger wordt, kan autorijden ook lastiger worden. Daarom is het belangrijk dat mensen met Parkinson vaker gekeurd worden en dus een rijbewijs met een kortere geldigheidsduur krijgen.
Esther Reitsema is communicatiespecialist bij Rijbewijskeuringofficieel.nl, waar zij verantwoordelijk is voor de strategische communicatie en contentcreatie. Met meer dan 4 jaar ervaring in communicatie en marketing, heeft Esther zich ontwikkeld tot een expert in het vertalen van complexe medische en wettelijke informatie naar toegankelijke en begrijpelijke taal voor een breed publiek.
Bij Rijbewijskeuringofficieel.nl zorgt Esther ervoor dat alle teksten op de website duidelijk, transparant en gebruiksvriendelijk zijn, zodat bezoekers eenvoudig de juiste informatie kunnen vinden over rijbewijskeuringen en het verlengen van hun rijbewijs. Ze werkt nauw samen met medische professionals om ervoor te zorgen dat de content up-to-date is en voldoet aan de geldende richtlijnen.
Met haar achtergrond in zowel communicatie als klantgerichtheid, streeft Esther ernaar om de service van Rijbewijskeuringofficieel.nl voortdurend te verbeteren en de bezoekers te ondersteunen in elke stap van het keuringsproces. Haar doel is om de drempel voor bestuurders te verlagen en bij te dragen aan een naadloze ervaring voor iedereen die een medische keuring nodig heeft.
Esther is gedreven door de missie om complexe informatie begrijpelijk te maken en mensen te helpen met heldere en betrouwbare content. Haar werk is erop gericht om klanten van Rijbewijskeuringofficieel.nl met vertrouwen en gemak door het keuringstraject te begeleiden.