6 tips om veilig te blijven rijden als senior

Laatste update:
19 november 2024
Leestijd: 8 Minuten
Auteur:
Esther Reitsema

Een bezoekje aan het museum, een dagje winkelen in een andere stad of even langs de (klein)kinderen; zelfstandig kunnen autorijden geeft veel senioren een gevoel van vrijheid. Bij het ouder worden kunt u echter ook onzekerder worden in de auto. We helpen u daarom met tips voor veilig rijden.

Tip 1: Wees goed voorbereid

Veilig rijden begint met een goede voorbereiding. Vooral als u een onbekende route gaat rijden, is het fijn om van tevoren te weten waar u aan toe bent. Dat geeft rust wanneer u achter het stuur zit. Zoek daarom van tevoren op waar u precies langs moet en kijk online alvast hoe het zit met de verkeersdrukte op uw route. 

Het is ook verstandig om de weersverwachting te controleren. In bepaalde weersomstandigheden is het namelijk minder prettig om te rijden. Flinke regen kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat u minder ziet en dat de remweg langer wordt. Als het slechte weer u onzeker maakt op de weg, overweeg dan om te vertrekken wanneer het weer wat is opgeklaard. 

Controleer ook altijd hoe u zich voelt voordat u achter het stuur kruipt. Als u ziek of vermoeid bent, is het verstandiger om thuis te blijven. 

Tip 2: Voorkom afleiding in de auto

Veel afleiding in de auto kan gevaarlijk zijn. Zo voorkomt u dat u teveel afgeleid wordt achter het stuur: 

  • Stel de navigatie al in voordat u wegrijdt.
  • Zorg dat uw telefoon op stil staat. Gebruik sowieso nooit uw telefoon tijdens het rijden.
  • Voer geen uitvoerige gesprekken of discussies met uw bijrijder(s) bij verkeerspunten waar u extra moet opletten. 

Tip 3: Houd uw verkeerskennis op peil

Natuurlijk bent u ooit geslaagd voor uw examen, maar in de loop van de tijd kan uw verkeerskennis wat vervagen. Wie heeft er ook alweer voorrang bij een bepaald kruispunt? En wat betekent dat ene verkeersbord ook alweer? Om veilig te blijven autorijden, is het belangrijk dat u deze kennis regelmatig opfrist. 

Uw verkeerskennis op peil houden kan eenvoudig via testjes op internet. Liever face to face uitleg? Er zijn ook organisaties die opfriscursussen op locatie aanbieden. 

Tip 4: Doe eens een opfrisles

Rijlessen zijn er niet alleen voor mensen die hun rijbewijs willen halen; u kunt ook een les nemen als u uw rijbewijs al heeft. U maakt dan onder begeleiding van een rijinstructeur een ritje in een lesauto of in uw eigen auto. Daarbij geeft de instructeur tips over veilig rijden. Overigens hoeft u hierbij niet bang te zijn dat u hierbij uw rijbewijs verliest. Een opfrisles is er puur voor bedoeld om uzelf zekerder te voelen op de weg. 

Tip 5: Houd uw gezondheid in de gaten

Om veilig te kunnen autorijden, is een goede gezondheid van groot belang. Bij het ouder worden heeft u meer kans op lichamelijke problemen. Houd uw gezondheid daarom goed in de gaten. Zo kunt u dat doen:

  • Laat uw ogen regelmatig controleren door een opticiën.
  • Meet regelmatig uw bloeddruk.
  • Ga naar de huisarts als u langdurig klachten heeft. 

Gebruikt u medicijnen? Dan moet u extra voorzichtig zijn met autorijden. Meer over medicijngebruik bij het rijden leest u in ons blog Veilig rijden met medicijnen

Tip 6: Doorloop een keuring 

Twijfelt u aan uw eigen rijgeschiktheid? Dan kunt u een rijbewijskeuring aanvragen. Dit doet u door eerst een Gezondheidsverklaring van het CBR in te vullen. Hierop beantwoordt u een aantal vragen over uw gezondheid. Naar aanleiding van de Gezondheidsverklaring kan het CBR u doorverwijzen naar een keuringsarts. Hij of zij voert dan een kort medisch onderzoek bij u uit en stuurt de uitslagen op naar het CBR. Het CBR kan u dan eventueel nog vragen om een specialist te bezoeken of een rijtest te doen. Daarna hoort u of u nog steeds rijgeschikt bent. 

Als uw rijbewijs op of na uw 75e verjaardag verloopt, moet u een verplichte keuring ondergaan. Dit is de keuring rijbewijs 75 jaar. Daarna wordt u minstens elke 5 jaar gekeurd. Als u een medische situatie heeft, kan dat vaker zijn. Zo zorgen we samen voor een hoge verkeersveiligheid. 

phone
Waar vind ik tips voor autorijden?
Tips voor autorijden zijn veelal te vinden op internet. Als u liever offline tips krijgt, kunt u zich aanmelden voor een opfriscursus op locatie. Ook kunt u een opfrisles nemen bij een rijinstructeur.  
phone
Hoe kunnen deze tips autorijden makkelijker maken?
Deze tips kunnen u zekerder maken op de weg. Als u zelfverzekerd bent achter het stuur, wordt het ook makkelijker om veilig te rijden.
Auteur informatie
Esther Reitsema
Communicatiespecialist
Dit artikel is gepubliceerd op 27 november 2024 en is het laatst aangepast op 19 november 2024.