In gesprek met een rijbewijskeuringsarts

Laatste update:
7 oktober 2024
Leestijd: 5 Minuten
Auteur:
Esther Reitsema

Als u een rijbewijskeuring moet ondergaan, komt u terecht bij een van onze keuringsartsen. Hoe beleven zij hun werk eigenlijk? Vandaag gaan we in gesprek met Jessie Roelofs (26), een arts die net is afgestudeerd en nu dagelijks mensen keurt voor het rijbewijs.

Wilde je altijd al arts worden?

“Ja, ik denk het wel. Sinds het einde van de basisschool wilde ik al heel graag dokter worden. Ik wist nog niet precies hoe en in wat voor vorm, maar ik had wel een heel mooi beeld van het beroep van arts. Na de middelbare school ben ik dan ook meteen geneeskunde gaan studeren. En ik moet zeggen dat het nog niet is tegengevallen sindsdien!” 

En nu werk je als rijbewijskeuringsarts. Wat vind je het leukst aan je werk?

“Ik denk dat het allerleukste is dat je de hele dag door veel verschillende mensen ziet. Ik werk voornamelijk met 75-plussers, en ik vind het heel interessant om te zien hoe verschillend mensen op die leeftijd functioneren. De gesprekken die ik met mijn cliënten heb zijn ook heel verschillend. Dus de diversiteit daarin vind ik heel leuk.”

Wat maakt het werk uitdagend?

“Als jonge arts moet je best veel leren over tijdsmanagement, omdat je vaak veel moet doen in een relatief korte tijd. Ook als keuringsarts merk ik dat dit soms uitdagend is; je moet het gesprek afwisselen met de onderzoeken. De bloeddruk meten, ogen controleren, medicatielijsten bekijken… En ondertussen blijf je ook in gesprek met de cliënt. In totaal heb je daar een kwartier de tijd voor. Meestal is dat goed te doen, maar het blijft een uitdaging om te praten, te denken en te doen tegelijkertijd. Gelukkig is dat ook heel leerzaam.”

Ziet elke werkdag er voor jou hetzelfde uit of zijn er grote verschillen?

“In de opzet ziet het er hetzelfde uit: je krijgt een planning en je ziet de hele dag door cliënten. Toch is elke dag weer compleet anders. Ik werk op verschillende locaties en kom daardoor op allerlei soorten plekken. Soms werk ik in een medisch centrum en dus in een echte zorgomgeving, en soms keur ik bijvoorbeeld in een buurthuis. Dan zijn er mensen om de hoek aan het biljarten. Dat verschil is heel leuk. En ook de gesprekken zijn elke keer weer anders. Geen dag is dus hetzelfde voor mij!”

Welke misverstanden bestaan er over het werk van een rijbewijskeuringsarts?

“Ik hoor vaak dat mensen denken dat het werk eentonig is, maar zo ervaar ik dat helemaal niet. Op één werkdag zie ik veel verschillende cliënten, en werk ik op twee verschillende locaties. Dat is dus allesbehalve eentonig. Daarnaast is een groot misverstand dat mensen denken dat keuringsartsen oordelen over de rijgeschiktheid van iemand. Dat is niet mijn taak als keuringsarts. Ik doe alleen de onderzoeken en noteer de uitslagen daarvan in het keuringsverslag. Uiteindelijk bepalen de artsen van het CBR of iemand rijgeschikt is. Soms denken mensen ook dat ik ter plekke een rijtest met ze afneem. Dat is een grote misvatting. Ik voer een vast onderzoek uit en dat duurt helemaal niet lang, vaak veel korter dan mensen denken. Binnen een kwartier of zelfs 10 minuten staan de meeste cliënten alweer buiten. Veel mensen komen gespannen binnen, maar vertrekken opgelucht weer. Dat is heel leuk om te zien. ”

Auteur informatie
Esther Reitsema
Communicatiespecialist
Dit artikel is gepubliceerd op 7 oktober 2024 en is het laatst aangepast op 7 oktober 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Dr. Jessie Roelofs